2,5 milliárd dollárért ad el részesedést a francia olajcég

Vágólapra másolva!
Már 1,6 százalékos pluszban mozog a francia olajcég, a Total árfolyama. A világ hetedik legnagyobb kapitalizációjával rendelkező integrált olajvállalata 2,5 milliárd dollár értékben válik meg eszközöktől Nigériában. A pozitív hangulatra rásegít az eszközeladás.
Vágólapra másolva!

Szeptember végén a közgyűlésen jelentette be a francia olajmammut, a Total, hogy 20 milliárd dollár értékben akar elöregedő eszközöket értékesíteni az elkövetkező néhány évben azért, hogy az új olaj- és gázprojekteket finanszírozzon. A világ hetedik legnagyobb kapitalizációjával rendelkező integrált olajcége ma bejelentette, hogy 2,5 milliárd dollár értékben megválik az egyik nigériai érdekeltségétől.

Az OML 138-as névre hallgató tengeri blokkot a China Petrochemical Corporation (SINOPEC) vásárolja meg a Bloomberg értesülései szerint. A részesedés eladása a Total teljes nigériai olajtermelésének 10 százalékát érinti. Tavaly naponta 287 ezer hordó olajat hozott a felszínre az integrált olajvállalat az afrikai országban. Az olyan olajcégeket szokás integráltnak nevezni, mely rendelkezik a kutatás és kitermelés (upstream) divízió mellett finomítás és kiskereskedelmi (downstream) üzletággal.

A részvény a tranzkació bejelentése után 0,4 százalékot ugrott, jelenleg 1,6 százalékos pluszban mozog a papír.

Total (Euronext Paris)

Total