Milliárdokkal távozik a bukott bankár

Vágólapra másolva!
A gyenge harmadik negyedéves gyorsjelentés után távozó Vikram Pandit, a Citigroup volt vezérigazgatója 15 millió dolláros csomaggal a kezében hagyja el a bankot. Helyettese és egyben jó barátja, John Havens hasonló összegű juttatásban részesül. A cégnél eltöltött évek alatt a bank részvényárfolyama közel 90 százalékot esett.
Vágólapra másolva!

Vikram Pandit a Citigroup korábbi vezérigazgatója szép summát kap a banktól öt éven át tartó szolgálataiért. Az indiai származású bankszakember markát 15 millió dollár (3,3 milliárd forint) ütheti miután október 15-én lemondott posztjáról.

A mérlegfőösszeg alapján harmadik legnagyobb amerikai bank volt vezérigazgatója egy nappal azután ajánlotta fel lemondását, miután a Citi közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését, amiben 88 százalékos negyedéves profit visszaesésről számolt be.

Pandit nagy összegű jutalmazása 6,65 millió dollár értékpapírcsomagból és 8,83 millió dollár készpénzkifizetésből áll. A vele egy időben távozó operatív igazgatót, John Havens-t nagyjából azonos összegű csomaggal jutalmazzák.

Vikram Pandit és John Havens

Pandit 2007-ben került a Citigrouphoz, miután Old Lane LLC nevű hedge fundját megvásárolta az óriásbank. A nem kifejezetten jó teljesítménnyel büszkélkedő hedge fundot 800 millió dollárért vette meg a Citi, és ekkor került Pandit és Havens is a vezérkarba. Nem sokkal később, 2007 december 11-én pedig már mint vezérigazgató látta el feladatait, és irányította a bankot a válság kezdődő éveiben.

2009 elején Pandit - kormányzati nyomásra - kérvényezte a Citi vezetőségénél, hogy juttatásait 1 dollárban fixálja addig, amíg a bank vissza nem áll a "normál" nyereségességi pályára. Alapbérét közel két év után 1,75 millió dollárra emelték, majd 2011-ben az összesen 23,2 millió dolláros javadalmazásával az egyik legjobban fizetett vezérigazgató lett a világon.

A Citigroup Inc. (NYSE) árfolyamának alakulása és Pandit karrierje a banknál

Közel 5 éves vezetése alatt a bank majd 90 százalékot vesztett árfolyamából, jelenleg 36 dollár környékén mozog. 2008 novemberében az Egyesült Államok kormánya segélycsomagban részesítette a bankot, amivel 36 százalékos tulajdont szerzett. Ezt 2009 végén előbb 27 százalékra mérsékelték, majd 2010 decemberében a teljes részesedéstől megvált az állam, aminek következtében az üzleten végső soron jelentős 12 milliárd dolláros profitot realizáltak.