Megszavazták a megszorításokat

Vágólapra másolva!
Sok százmilliárdos adóemelést fogadott el ma a kormányoldal a parlamentben. Emelik a még be sem vezetett csekkadót, jön a közműadó, marad a teljes összegű bankadó, növelik a béren kívüli juttatások terhét. Viszont gondolnak egy kicsit a feketézőkre, és jut egy-két könnyítés is.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a KDNP képviselőinek szavazataival átment a parlamenten az a két megszorítócsomag, amelyet a kormány állított össze.

Ma tartották a szavazást a jövő évi adócsomaghoz benyújtott módosító javaslatokról. Azok között volt egy vaskos indítvány is, amely a kormány szerint 760, az Európai Bizottság szerint durván 450 milliárd forintos adóemelést takar.

Csekkadó erre, arra, amarra

A nyáron már elfogadott, de még hatályba nem lépett csekkadót emelik: a hiteltörlesztés, közüzemi számlák befizetése, más valakinek való utalás esetén 2 ezreléket szed be a kormány a bankoktól, a készpénzfelvétel után pedig 3 ezreléket, de legfeljebb tranzakciónként hatezer forintot. A bankok szinte kivétel nélkül, sokszor más formában - a számlavezetési díjat megemelik, a bankkártya éves díját növelik vagy a bankkártyás fizetésért díjat számolnak fel - áthárítják az ügyfeleikre.

A csekkadót 2014-ben már a részvényvásárlásra, más tőzsdei ügyletekre is kivetik. Az általános mérték 1 ezrelék lesz, de a derivatív termékeknél 1 tízezrelék.

A csekkadót az államkincstárra is kiveti a kormány, és lehetővé teszi, hogy a kincstár áthárítsa. Csak az uniós források utalásánál, a nemzetközi szervezetekkel való ügyleteknél és az államadósság-kezeléses tranzakcióknál nem kell felszámítani csekkadót.

A jegybankot végül is nem adóztatja meg a kormány, engedve az Európai Bizottság és az IMF egyik legfőbb kérésének.

Adóemelés máshol is

A bankokat viszont nem kíméli a kabinet. Két éve, amikor bevezették, már ígéretet tett a kormány arra, hogy a bankadót lefelezi 2013-ra, azóta azt az ígéretet többször megismételték, sőt, Orbán Viktor kormányfő tavasszal akár már az eltörlést is lehetségesnek tartotta. Ehhez képest minden marad a régiben, a bankadó a mai összeggel fennmarad.

Nemcsak azzal járunk rosszul, ha a megkapott pénzt elköltjük. A pénzkeresésnél is kéri a jussát a kormány. A béren kívüli juttatásoknál a kedvezményes körnél (helyi bérlet, Szép-kártya, iskolakezdési támogatás) 10-ről 14 százalékra emelik az egészségügyi hozzájárulás mértékét, amit a munkaadónak kell megfizetnie. A cégek vélhetően nem fogják lenyelni a plusz terhet, az adóemelés inkább abban fog lecsapódni, hogy sok helyen a dolgozók a béren kívüli juttatásból kevesebb nettó jövedelmet tudnak majd kinyerni.

Jön egy új adó is, a közműadó. A földben futó vagy a légi vezetékek után méterenként 100 forintot szed be az állam.

Az iparűzési adónál az adóalap-csökkentő tételeknél a levonhatóságot korlátozzák, a nagyobb forgalmú, és főleg a kereskedelemben, energetikában érdekelt cégek isszák meg ennek a levét.

A chipsadó alól a receptúrák megváltoztatásával kibújók dolgát is megnehezítik.

A tehernöveléseknek még nincs vége, ugyanis eltörlik a nyugdíjjárulék-plafont. Ma az évi durván 7 millió forintos bruttó bért keresők a 7 millió forint feletti jövedelmük után már nem fizetnek 10 százalékos nyugdíjjárulékot, igaz, a majdani nyugdíjuk is kisebb lesz emiatt. A kormány akaratát elfogadva a kormánypárti képviselők megszavazták, hogy jövedelemhatártól függetlenül kell fizetni nyugdíjjárulékot.

Feketézők és egy-két kedvcsináló

Nemcsak a legálisan gazdálkodókra gondolt a kormány, a feketegazdaságot két lépéssel igyekszik visszaszorítani. A sertéshús-kereskedelem ezentúl fordított áfa szerint adózik. Áprilisra fel kell állnia egy olyan rendszernek, hogy az adóhatóság a pénztárgépekből bármikor kinyerhessen forgalmi adatokat.

Néhány könnyítés is belefért a csomagba. A társasági adótörvénybe bekerül a szabad vállalkozási zóna fogalma. Ezt a kormány jelöli ki, és az ottani legalább 100 millió forintnyi beruházás után adókedvezmény jár majd. Ugyancsak társaságiadó-kedvezmény társul a legalább 100 millió forint értékű energiahatékonysági beruházáshoz.

Jövőre az Erzsébet-kártyával már havi 8 ezer forint értékben lehet meleg ételt vásárolni kedvezményes adózás mellett az idei 5 ezer forint helyett.

Egy hét múlva lesz törvény az adócsomagból

A ma megszavazott indítványokból még nem lesz automatikusan törvény, mert a jövő héten azokat még egyszer, a zárószavazás során meg kell szavazniuk a képviselőknek. Ez aligha kérdéses.

A most megszavazott módosítókkal kiegészítik az eredetileg benyújtott, csupán ráncfelvarrásnak indult adócsomagot, így azzal együtt fogják - vélhetően a kormánypárti - honatyák elfogadni a jövő évi adótörvényeket. Az eredeti adócsomag azt tartalmazza, hogy átalakítják a lakásvásárlási, ajándékozási, öröklési illetékeket, kivezetik a félszuperbruttót. Az eredeti adócsomagról bővebben itt és még itt is írtunk.