Matolcsy megírta a megszorításait Brüsszelnek

Vágólapra másolva!
A legutóbbi kiigazítócsomag elemeit összefoglaló levelet írt Matolcsy György Olli Rehn pénzügyi biztosnak. Reméli, értékelni fogják a magyar kormány erőfeszítéseit.
Vágólapra másolva!

"Remélem, értékeli a lépésekkel megerősített elkötelezettségünket, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök Barroso elnöknek írt levelében fejezett ki arról, hogy kormányunk minden szükséges lépést megtesz, hogy az ország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól" - írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Olli Rehnnek, az Európai Bizottság pénzügyi biztosának.

A levél a múlt pénteken bemutatott harmadik megszorítócsomag elemeit mutatja be a biztosnak. Matolcsy hivatkozik az Európai Bizottság november 7-én nyilvánosságra hozott értékelésére, amely szerint a magyar költségvetés hiánya 2,9 százalék lenne. A miniszter arról a 0,2 százaléknyi kiigazításról írt, amely a 2,7 százalékos hiánycél eléréséhez szükséges.

A kormány 31 százalékra emeli az energiaszolgáltatók adóját, adóztatják az online szerencsejátékot, és nagyobb osztalékot vesznek ki a Szerencsejáték Zrt.-ből. Mindez 60 milliárd forintot hozhat a költségvetésnek.

A kormány emellett módosította a közműadót, amelyből a GDP 0,1 százalékára rúgó tartalékot képeznének, illetve fenntartják a bankadót a 2013-as szinten, mint "a magyar adórendszer állandó elemét".