Szakítana régi bajtársával az Apple

Vágólapra másolva!
Az iPhone-ok processzorával váltaná ki az asztali gépek és laptopok chipeit az Apple, ha igazak a pletykák, akkor ez azt is jelentené, hogy pár éven belül kikerülhetnek az Intel processzorai az Apple csúcsszámítógépeiből.
Vágólapra másolva!

Az Apple (Nasdaq) mérnökei azon dolgoznak, hogy a jövőben a személyi számítógépeket is az iPhone-okban és iPadekben található chipekre építsék - írja a Businessweek. Az irányváltás a fejlesztésben azt is jelentené, hogy az Apple megszakítaná 2006 óta meglévő a kapcsolatát a laptopok és asztali gépek processzorait fejlesztő Intellel (Nasdaq).

Az átállás természetesen még hosszú évek fejlesztését igényli, de a mérnökök meg vannak győződve róla, hogy az okostelefonokat kiszolgáló, a brit ARM Holdingstól (LSE) licencelt technológiára épülő processzorok hamarosan kellően erősek lesznek, hogy a nagyobb számítási kapacitást igénylő feladatokat is kényelemesen elláthassák.

Az Apple 2006-ban állt át az Intel processzoraira a Motorolával és az IBM-mel (NYSE) közösen fejlesztett PowerPC chipekről, mert az Intel termékei lényegesen nagyobb számítási kapacitást kínáltak elfogadhatóbb energiaigény mellett. Az átállás az operációs rendszer teljes átalakításával járt, és új generációs hardvereket hozott az Apple kínálatába. Az Apple az okostelefonjaiban és a táblagépekben ugyanakkor a piac más szereplőihez hasonlóan az ARM technológiájára épülő energiatakarékosabb processzorokat használja, és ezeket készítené fel a friss hírek szerint a számítógépekben való használatra is.

Az éves szinten mintegy 16-20 millió eladott Mac számítógépből származó bevétel elvesztése minden bizonnyal fájna az Intel számára. bár a Mac szegmens részesedése a teljes PC-piacból lényegesen kisebb, mint amekkora a súllyal az Apple például az okostelefonok, vagy még inkább a tabletek terén bír. Sokkal lényegesebb, hogy a hír jól jelzi a PC-piacon és az azt kiszolgáló félvezetőgyártásban végbemenő változásokat. Hiába van az Intel birtokában a legmodernebb technológiáknak és vitán felül éllovas a chipgyártás több területén is, a mobilszámítástechnika egyelőre kifogott rajta, és ezen a területen üzleti szempontból egyelőre üldöző szerepet tölt be az éllovasoktól lemaradva.

Érdemes hozzátenni, hogy egy ilyen átállás sok évet vesz igénybe, de éppen emiatt egy belátható időn belüli váltáshoz már javában dolgoznia kell mind a hardvert, mind a szoftvert fejlesztő csapatnak. Mindezekkel együtt meglehetősen bizonytalan az értesülés, vagy ezen dolgozik az Apple, vagy nem.

Az azonos processzorfelépítés még nagyobb tételben történő beszerzést és gyártást tenne lehetővé, ami a költségeket is csökkentheti. Emellett légyegesen leegyszerűsítené az asztali és a mobilkészülékekre készített szoftverek összehangolt fejlesztését, hiszen ugyanazon operációs rendszer futhatna a különböző eszközökön.

Az ötlet nem teljesen egyedik, hiszen a Microsoft hasonló utat jár be a Surface nevű tablet hamarosan piacra kerülő erősebb verziójával, csak abban éppen az ARM chipek helyett az Intel újabb, kisebb fogyasztású processzorát használja, így a Windows 8 operációs rendszeren belül lényegében átjárhatóvá válnak a mobilalkalmazások és a hagyományos asztali szoftverek.