Vaskos negyedéven van túl a MOL

Vágólapra másolva!
A tavalyi év azonos időszakához képest akár kétszer nagyobb lehet a MOL üzemi eredménye a harmadik negyedév során a konszenzus szerint. Az olajvállalat az előző negyedévhez és 2011 hasonló időszakához képest is lényegesen jobb üzemi eredményt és nettó profitot érhetett el, főként a kimagasló finomítói árrések és a javuló gáz midstream üzletág teljesítménye miatt. November 14-én, szerdán, piacnyitás előtt rántja le a leplet előző negyedévéről a MOL.
Vágólapra másolva!

Erős számok jöhetnek

Szerdán, piacnyitás előtt (november 14.) teszi közzé harmadik negyedéves beszámolóját a MOL. A MOL által gyűjtött konszenzus szerint jelentősen növekedett az előző év azonos időszakához és a második negyedévhez képest is a társaság üzemi eredménye (EBIT). 2011 harmadik negyedévhez viszonyítva duplája lehet a mostani EBIT. A nettó profit pedig 78,6 milliárd forintot tehet ki.

Az olajiparban kiemelkedő figyelemmel követett egyszeri tételekkel és újrabeszerzési árakkal korrigált üzemi teljesítmény (CCS EBIT speciális tételek nélkül) 95,1 milliárd forintra rúghat, közel 40 százalékkal magasabb lehet a második negyedévnél, és 28 százalékkal nagyobb a 2011 harmadik negyedévnél. Az olajtársaságok jelentős olajkészlettel szoktak rendelkezni, az olajárak változása miatt pedig ezeket a készleteket át kell értékelni, emiatt szükséges korrigálni a teljesítményt. Így kimutatható az üzletág tényleges teljesítménye.

Forrás: [origo]

Zsugorodó kitermelés

A kutatás és kitermelés (upstream) divízió negyedéves alapon 21 százalékkal növelte teljesítményét üzemi szinten, ugyanakkor a tavalyi évhez képest 5,7 százalékos zsugorodást könyvelhetett el a cég. A csökkenés háttérében elsősorban a kieső szíriai, illetve a magyar és a horvát mezők teljesítményének visszaesése áll.

A beszámolóban és a hét második felében rendezendő elemzői napon minden bizonnyal fontos kérdés lesz az, hogy a magyar és a horvát mezőkön megállítható-e a kitermelés nagy mértékű csökkenése.

Forrás: [origo]

Kimagasló teljesítmény a finomítói szegmensben

A rendkívül magas finomítió árrések révén vaskos profitról számolhat be a MOL, mely a tavalyi 24,3 milliárd forintos és az előző negyedévi 44 milliárd forintos veszteség után 42,3 milliárd forint profitot érhet el. Az újrabeszerzési árakkal tisztított finomítói és kiskereskedelmi (downstream) üzemi eredmény 33 milliárd forint lehet, lényegesen nagyobb, mint a második negyedév során.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a kiváló környezet a negyedik negyedévben már nem támogatja a MOL-t, hiszen október eleje óta 6-7 dollárt esett néhány hét leforgása alatt 14 dollár körüli szintről a hordónkénti árrés. A múlt héten a MOL egyik régiós versenytársa, az OMV is beszámolt előző negyedévéről, melyben az erős finomítói környezetet is kiemelte a cég.

Forrás: [origo]

Mire figyelhetnek még a befektetők?

Negyedéves alapon 63 százalékos növekedést ért el a harmadik negyedévben az elemzői konszenzus alapján a gáz midstream üzletág, főként az INA gáz kereskedelmi divíziójának kisebb vesztesége miatt, de szezonálisan nem lett túl jó a negyedév, tavalyhoz képest zsugorodhatott az üzemi eredménye az üzletágnak.

A gyorsjelentésben Irak kurdisztáni régióját érintő híreket, fejleményeket minden bizonnyal nagy figyelem övezi majd. Elképzelhető az is, hogy a hét második felében megrendezendő elemzői napon frissíti az Irakhoz kapcsolódó adatait a MOL.

Véleményünk szerint limitált lehet a reakció a gyorsjelentés után, mivel az elmúlt negyedévben nagyjából 15 százalékot emelkedett már a részvény. A papír már részben beárazhatta az erős negyedévet, így mindenképpen szükség lenne a jó számok mellé más pozitív hírre is egy lendületes megugráshoz. Ilyen katalizátor lehet például Irak.

Forrás: [origo]