"Halott részvények, még halottabb kötvények"

Vágólapra másolva!
Érdekes interjút készített a Pimco kötvényalap két vezérével Bill Gross-szal és Mohammed El-Eriannal a Time magazin. A volatilis piaci hangulatról, a kormányzati és a befektetői attitűdről, sőt befektetési tippjeikről is értekeztek a kötvényguruk.
Vágólapra másolva!

Az összesen kétezer milliárd dolláros vagyont kezelő cég vezetői szerint 2022-ig isszuk a levét a válság előtti felelőtlenségnek, szerintük a 2020-as választások előtti időszakban egyértelműen medve piaccal kell számolnunk az Egyesült Államokban.

Az apokaliptikus hangulatot már a vezető amerikai médiumok is sugározzák a kisbefektetők felé, a két guru azonban szépen, tárgyilagosan levezette, miért számolhatunk eső piaccal az elkövetkező 8-10 évben. Lássuk, mire alapozzák Grossék a lehangoló világképüket!

Vessünk véget az önámításnak

Grossék szerint nem csupán a politikai vezetés, de a Wall Street-i befektetők is "tündérmesében" élnek, a valóságtól távol eső becsléseket, prognózisokat fogalmaznak meg az amerikai gazdaságot illetően. Gross kiemeli, teljesen irreális a 3-4 százalékos növekedési becslés Amerikában. Az elmúlt negyedévekre sem különösebben a növekedés volt a jellemző, nem beszélve a jövőről - mondja a befektetési guru. Reál értelemben két százaléknál jobban hosszú távon nem képes bővülni a gazdaság.

A "fals" és egyben túlzó előrejelzések mellett a folyamatos önámítással is ideje leszámolni. Nem hajlandó a lakosság beismerni, hogy bajban van az ország. Nem gyarapodik az ipar, sem a foglalkoztatás. Az állami bevételekről és a vállalati jövedelmekről nem is beszélve, sőt minden jel arra utal, hogy az USA megingathatatlan világvezető gazdasági szerepet is képesek keletről zülleszteni. A guruk szerint a gazdaságról alkotott tiszta kép esszenciális jelentőségű, hiszen amíg torz benyomások lengik körül a befektetőket, addig elképzelhetetlen a hosszú távú növekedés, ugyanúgy a sikeres befektetés is.

Ügyeljünk a hullámokra

A Pimco legendás a tőkepiaci hasonlatairól, egyet az interjú során is domborított a két vezér:: vegyél egy jó szörfdeszkát, lesd ki a megfelelő hullámokat, és irány a part! A kötvényguruk szerint a hullámot a piaci hangulat generálja, melyek egyszer alábbhagyhatnak és elgyengülés esetén össze is eshetnek, mint egy nagy árfolyamzuhanás a tőzsdén.

Mindezzel a Fed végtelennek látszó gazdaságélénkítési kezdeményezéseire utalt a két közgazdász. Úgy látják, hogy Bernake olcsó pénze rövidtávon még kezelhető, hosszú távon azonban nem segíti a növekedést. A monetáris élénkítés kapcsán éles kritikával illetik a politikusokat, de kollegáikat sem kímélik. Szerintük hozzá nem értéssel párosul az a téves képzet, mely szerint a hitel hosszú távon lehet a gazdaság alapvető motorja.

Mibe fektessünk?

Négy fő pontban jelöli meg El-Erian alapjuk fő stratégiáját. Külön hangsúlyozza, hogy a kétezer milliárd dolláros kötvényalap befektetési kódexének első bekezdésében szerepel a biztonság. Az óvatos kereskedés egy olyan volatilis piacon, mint a mai egyszerűen elengedhetetlen.

Fontos továbbá hideg fejjel kezelni megtakarításainkat. Úgy gondolja a két Pimco-vezér, hogy az önbecsapást elkerülve mindenekelőtt tudni kell, hogy bármivel is kereskedünk, nem lesz olyan rentábilis, mint azt korábban megszokhattuk. Önmérsékelt magatartással azonban a piacnál magasabb hozamok is elérhetők. Legnépszerűbb terméküket, a Total Return Fund nevű alapjukat említi példaként, mely 9,7 százalékos hozamot ért el idén, majdnem 3 százalékkal megveri az abszolút hozamú alapok piacát.

Pimco Total Return Fund ETF (NYSE)

Bár kötvényalapról van szó, a nagyobb amerikai blue-chipeket is szeretik, így az IBM-et, a Coca-Colat vagy a Procter&Gamblet. El-Erianék úgy vélik, hogy a multik globálisan szét tudják teríteni a kockázati tényezőiket mindezt úgy, hogy osztalékhozamuk átlagosan 3 százalékkal haladja meg az éves inflációt.

Végül de nem utolsósorban pedig a nem dollárban denominált feltörekvő országok eszközeit ajánlják befektetésre. Latin-amerikai és periférikus európai instrumentumokat is bőszen veszi a két legendás alapkezelő.