Vágólapra másolva!
Enyhe mínuszban közelednek a nap végéhez az európai indexek, amiben a felemásra sikerült makrogazdasági adatok játszhatnak szerepet. A BÉT azonban meglódult a délután folyamán és a napközbeni csordogálást egy százalékos emelkedés váltotta fel délutánra.
Vágólapra másolva!

Jól teljesít a magyar piac

Közel 1 százalékos pluszban tartózkodik a magyar tőzsdeindex zárás előtt egy órával, amivel felülteljesítőnek számít Európában. Teljesítménye elsősorban az OTP szárnyalásának tudható be, amely árfolyama 2,5 százalékot erősödött eddig a mai napon. A MOL 0,8 százalékkal került feljebb, míg a Richter egyelőre fél százalékos mínuszt mutat.

Az EURHUF kurzusa továbbra is a 286-os szinteken tartózkodik, míg egy dollár 221 forintot, egy svájci frank 236 forintot ér a bankközi devizapiacon.

A Magyar Nemzet kormányzati forrásai szerint 2,8 százalékra növelheti a 2013-as GDP-arányos hiánycélt a kormány az eredeti 2,2 százalékos elképzelésről, mellyel mintegy 130-150 milliárd forintot nyerhet. A Népszabadság már hétvégén beszámolt a lehetséges lépésről, információik szerint 2,7 százalékra módosulna a hiánycél.

Meglepő lengyel döntés

Nem nagyon hatották meg az európai piacokat az elemzői konszenzusnál kedvezőbb amerikai munkaerőpiaci adat. A londoni FTSE 100 a tegnapi záró értéke körül tanyázik, a német DAX 0,1 százalékos, a francia CAC 40 fél százalékos, a spanyol IBEX 35 0,7 százalékos mínuszt szedett össze a nap során.

Változatlanul, 4,75 százalékon hagyta alapkamatot a lengyel jegybank, miközben az elemzők jelentős része 25 bázispontos csökkentésre számított. A zloty a bejelentés után 4,115-ös euró jegyzésről 4,091-re erősödött.

Nem ért egyet az IMF a görög költségvetésben szereplő 2013-as "növekedési" számokkal. A Valutaalap úgy véli, jövőre 4,5 százalékot zsugorodhat a görög gazdaság, a kormányzatban viszont 3,8 százalékos visszaeséssel számolnak.

Felemásra sikerültek a mai szolgáltatói beszerzési menedzserindexek (PMI) az eurózónában. A német 2009 márciusában volt ennyire alacsonyan, ráadásul az 50-es határvonal alá esett, ami a szektor zsugorodását mutatja. Az eurózóna PMI mutatója a várt 46 pont helyett 46,1 pont lett.

A Deutsche Telekom menedzsmentje rábólintott a T-Mobile USA és a MetroPCS összeolvadására, melyben a német telekomcég 74 százalékos részesedéssel rendelkezik majd.

Az Európai Unió tröszt ellenes bizottsága fog dönteni a Glencore és a Xstrata fúziójáról, így tovább húzódhatnak a két cég között február óta tartó tárgyalások. Mint ismert, a Xstrata menedzsmentje már rábólintott az üzletre, amelynek papírjai 1 százalékos pluszban tartózkodnak szerdán, míg a Glencore 0,7 százalékot emelkedett.

Jó makro adat érkezett a tengerentúlról

A vártnál jobb munkaerő piaci adatoknak köszönhetően enyhe emelkedéssel nyitották a kereskedést az amerikai tőzsdeindexek, ám a pluszok hamar el is tűntek a nyitást követő egy órában. Egyedül a Nasdaq mutat minimális, 0,2 százaléknyi erősödést, a Dow 0,2 százalékot, az S&P 0,1 százalékot gyengült a nyitás óta.

Az ADP adatai alapján 162 ezer fős bővülést mutatott a foglalkoztatottság szeptemberben, szemben az elemzők 140 ezer fős várakozásaival. Negatívum ugyanakkor, hogy az előző havi 201 ezer fős adatot 189 ezer főre korrigálták. A hírre a határidős indexek enyhe emelkedéssel reagáltak.

Pozitív meglepetést okozott az ISM szolgáltatói beszerzési menedzserindex, mivel az előző havi 53,7 pontról 55,1 pontra szökkent szeptemberben az USA-ban, miközben 53,4 pontos értéket vártak az elemzők. Az újmegrendelések alindex 53,7 pontról 57,7 pontra ugrott.

Öt százalékkal drágultak a Best Buy, a legnagyobb elektronikus cikkeket forgalmazó vállalat papírjai arra a hírre, hogy az alapító Richard Schulze felvásárolná a nagyobb befektetők részvénycsomagjait. Nyitás óta az árfolyam további 3 százalékkal került feljebb.