Új megbízás hírére emelkedik a Rába részvény

Vágólapra másolva!
Már az idei évben erőteljesen növeli speciális tehergépjármű futóműveinek amerikai értékesítését a Rába. A felfutás egy jelentős, 15 millió dollárt meghaladó összértékű brazil megrendelésnek köszönhető, melyet a Marmon-Herringtonnal együttműködésben teljesít a vállalat az idei és a következő év során.A hír kedvező a cég szempontjából, így nem csoda, hogy a Budapesti Értéktőzsdén a Rába részvényei ma már mintegy 5%-ot emelkedtek napon belül, a pénteki záróárhoz képest pedig 2% körüli pluszban forognak.
Vágólapra másolva!

A Rába speciális alkalmazású tehergépjármű futóműveivel hosszú ideje jelen van a tengerentúli piacokon. A Marmon-Herrington és a győri cég partnersége polgári felhasználású termékek szállításával indult, ami 2006-ban egy projekt alapú megbízásnak köszönhetően katonai terepjáró futóművek gyártásával egészült ki. Az Marmon-Herrington és a Rába több évtizedes együttműködésének most egy jelentős dél-amerikai üzlet adott új lendületet.

A felek nemrég megkötött megállapodása értelmében a Rába 2013 végéig több mint 15 millió dollár értékben szállít speciális hajtott mellső futóműveket amerikai partnerének. A forgalom a két cég relációjában 2013-ban meghaladhatja a 13 millió dollárt.

Az új megbízás hátterében brazil piaci igények állnak. A 2014-es labdarúgó világbajnokságra és a 2016-os olimpiai játékokra készülő országban ugyanis élénk kereslet mutatkozik a belbiztonsági feladatokra bevethető könnyű szállító járművek iránt. A Rába termékeit Brazília legnagyobb haszongépjármű-gyártója építi be speciális járműveibe.

"A mezőgazdasági szegmensben idén elért sikereink után most egy újabb stratégiai piacon erősítettük meg pozícióinkat. Amerikai partnerünk felkérése egyben visszaigazolást is jelent vevő-fókuszú stratégiánk helyességéről" - emelte ki Pintér István, a Rába Nyrt. elnök-vezérigazgatója a cég által kiadott közleményben.

Látható növekedést hozhat az üzlet

A Rába árbevételében az új üzletben érintett futómű-üzletág képviseli a legnagyobb szeletet, és az új megrendelés érezhető bővülést hozhat az üzletágban, nem csoda, hogy a részvény az átlagosnál magasabb, mintegy 24,6 millió forintos forgalom mellett napon belül tekintélyes, mintegy 5 százalékos emelkedést mutat, így a pénteki záró felett 3,3 százalékkal mozog.

A 2012 első felében mintegy 14,5 milliárd forint bevételt könyvelhetett el a szegmensben a cég, a 2012 második negyedévében lezárult 12 hónap során pedig mintegy 26,6 milliárd forintos árbevételt ért el a divízió, ez a teljes árbevételnek mintegy kétharmadát adta. A 15 millió dolláros összegből 2012-re jutó 2 millió dollár ehhez képest ugyan még nem jelent óriási növekedést, a 2013-ban várható 13 millió dollár (jelenlegi árfolyamon mintegy 2,8 milliárd forint) már az egész éves bevételre is és várhatóan az üzemi eredményre is látható hatást fog gyakorolni a szegmensben.

A Rába és a Marmon-Herrington között 2007-2008 között már láttunk sikeres együttműködést, ebben az időszakban nőttek meg a Rába amerikai szállításai. Az akkori projekt kifutásával az amerikai megrendelések aránya is visszaesett a Rábánál. Ez alapján valószínűleg nem számíthatunk a jelenlegi brazil eredetű megrendelések folytatódására 2013 után is, de ezzel együtt későbbi hasonló, nagyobb volumenű, projektszerű megrendeléseket az előttünk álló években is kaphat a Rába a Marmon-Herrington révén.

Érdekesség, hogy a Marmon-Herrington a világ egyik leggazdagabb emberének, Warren Buffetnek a cégcsoportjába tartozik az "omahai bölcs" Berkshire Hathaway nevű befektetési cégén keresztül.