Vágólapra másolva!
Visszavágta 2012-es várakozásait a France Telecom lengyel leánya, a TPSA tegnap. A profit warning az osztalék lefaragásával járt, amire a befektetők heves eladással reagáltak, a papír közel 15 százalékot esett a hírre.
Vágólapra másolva!

A lengyel TPSA telekommunikációs cég legutóbb februárban fogalmazta meg várakozásait az idei évvel kapcsolatban, melyet tegnap megjelenő előrejelzésében lefelé kényszerült módosítani a nehéz iparági környezet miatt. A legfrissebb prognózis szerint az árbevétel 4-5 százalékkal eshet vissza, míg korábban 3 százaléknál kisebb erózióra számított a cég.

Az éves alapon csökkenő költségek ellenére romlik a vállalat jövedelmezősége. Az EBITDA margin 34-36 százalék körül alakulhat, ami mintegy 1 százalékponttal alacsonyabb, mint a februárban megfogalmazott 35-37 százalékos sáv.

A harmadik negyedév sem sikerült túl jól a cég számára az előzetes adatok szerint. Az árbevétel 5,5 százalékkal 3,47 milliárd zlotyra esett az egy évvel korábbihoz képest, míg a nettó profit 307 millió zlotyra csökkent 377 millió zlotyról.

Forrás: [origo]

Ennek következtében az osztalék csökkentésére kényszerült a TPSA. A 2012-es év után részvényenként 1 zlotyt fizethet ki osztalékként a tavalyi 1,5 zlotyt követően. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 2012-re szintén 1,5 zlotys osztalékot vártak, az új előrejelzés azonban 33 százalékkal alulmúlja ezt.

A régiós versenytársak is szenvednek a jelenlegi gazdasági környezetben, legutóbb a Telekom Austria jelentett be szeptember végén profit warningot, ami hatalmas osztalékvágást eredményezett az osztrák telekomcég esetében. A korábban 0,38 euróra tervezett osztalék javaslatát 0,05 euróra vágta vissza a menedzsment.Korábban több nyugat-európai cég is hasonló lépésre kényszerült, ami alól a Magyar Telekom sem képezett kivételt, igaz, esetében az ágazati különadó is komoly szerepet játszott ebben.

A hírre jelentős árfolyameséssel reagált a TPSA részvénye a varsói börzén, 14,5 százalékos zuhanással a WIG20 index leggyengébben teljesítő komponensének számít.

TPSA (Warsaw Stock Exchange)

Forrás: [origo]