Még kevesebbet adhatnak a bankok

Vágólapra másolva!
A bankszövetség újból figyelmeztetett, hogy a kormányzati megszorító lépések, elsősorban a változatlan bankadó miatt kevesebb pénz juthat a gazdaságba.
Vágólapra másolva!

A forgóeszköz-hitelezés is nehéz helyzetbe kerülhet a kormány által tervezett intézkedések, a bankadó változatlan fenntartása és a tranzakciós illeték felemelése miatt - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára egy szerdai rendezvényen.

A szervezet adatai szerint az idei első három negyedévben mintegy 2000 milliárd forint forgóeszközhitelt újítottak meg a bankok, a tervezett intézkedések miatt ez a hitelezés is mérséklődhet, ami a cégek termelésére is negatívan hat, és ez a GDP növekedését is hátráltatja. Elmondta: a hazai pénzintézetek anyabankjai mintegy 2 milliárd eurót, azaz 550-600 milliárd forint tőkejuttatást adtak a magyarországi bankok veszteségeinek pótlására.

Már korábban kiakadtak a bankok

A kormány korábban azt ígérte, hogy jövőre megfelezi a bankadót és erről meg is állapodott a bankokkal, ám a múlt szerdán ismertetett megszorító csomag szerint 2013-ban változatlan mértékű lesz a bankadó. Akkor a bankszövetség közölte: "Megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Magyar Kormány a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat egyoldalúan megszegi."

A bankszövetség szerint, ha a kormányzati bejelentésekben szereplő intézkedéseket elfogadja a parlament, akkor azok veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét. A bankszövetség elnöke, Patai Mihály az [origo] információi szerint felajánlotta lemondását, ha a csomag bankokat érintő elemeit el is fogadja a parlament. Szándékát azzal indokolta, hogy ő a bankok és a kormány közötti viszony konszolidálására vállalkozott.