Nagyot esett az euró és a forint

Vágólapra másolva!
Jelentősen gyengült az euró a dollárral szemben az elmúlt napokban többek között az európai részvénypiacok gyenge teljesítménye miatt. A hangulatot a mai csalódást keltő makro adatok sem segítették, amelyek az eurózóna gazdasági helyzetének romlásáról árulkodnak. A forint ezzel párhuzamosan szintén veszített erejéből a főbb devizákkal szemben a négynapos hétvége alatt és a múlt heti 278 körüli szintek után kicsivel 281 alatt jegyzik az euró ellenében.
Vágólapra másolva!

Megroggyant az euró

A nemzetközi devizapiacon jelentősen esett az euró a dollárral szemben, amiben egyrészt az európai tőzsdék elmúlt napokban látott zuhanása játszhat szerepet, ugyanis az angol FTSE 2 százalékot, a német DAX közel 4 százalékot, a spanyol IBEX pedig 12 százalékkal került lejjebb péntek óta. A hangulatot a Spanyolországgal kapcsolatos aggodalmak is elronthatták, miután tegnap a Moody's öt spanyol tartományt is bóvli kategóriába sorolt át.

Másrészt ma újabb pofont kapott a közös fizetőeszköz, ugyanis az európai gazdaság lassulásáról árulkodó makro adatokat közöltek. Az eurózóna kompozit beszerzési menedzserindexe 45,8 pontra esett az előző havi 46,1-ről, ami főleg a feldolgozóipar gyengélkedésének köszönhető. A számok tükrében egy visszafogottabb harmadik negyedéves GDP csökkenést követően az év utolsó három hónapja egy erősebb visszaesést hozhat majd.

Ezen túl a német kompozit PMI 48,1 pontra esett a szeptemberi 49,2-ről, míg az IFO üzleti bizalmi index 100 pontra süllyedt az egy hónappal ezelőtti 101,4-ről. Az utóbbi adat hat hónapja folyamatosan esik, ráadásul 2010 februárjában volt hasonlóan gyenge szinten.

Harmadrészt az euró gyengülése mögött az európai adósságproblémák körül folyamatosan fellángoló aggodalmak állhatnak, valamint az, hogy a dollár menekülődevizaként funkcionál a válságban.

Ezek következtében az euró dollárral szembeni jegyzése a hétfő délutáni 1,306-os szintekről 1,294-ig esett szerda délután, ami két hetes mélypontnak felel meg.

EURUSD

Forrás: [origo]

Gyengül a forint is

Az Európában uralkodó pesszimista hangulat a forint piacára is kihat és a négy napos hétvége alatt 3 forinttal került feljebb az EURHUF jegyzése. A hazai fizetőeszköz gyengülése nagyrészt tegnap zajlott le, miután 279,5-ről 282,2-re is felszaladt a kurzus. Ma a forint próbálja tartani a 281 alatti szinteket.

EURHUF

Forrás: [origo]

Emelkedő periféria hozamok

A rossz teljesítmény az európai perifériaországok kötvényeire is kihat. A spanyol 10 éves állampapírok esetében 0,6 százalékpontos, az olasz 10 éves kötvényeknél pedig fél százalékpontos hozamemelkedés figyelhető meg. A romló gazdaság miatt a befektetők aggódnak, hogy az említett országok is csődbe mennek, ezért lecsökken a kereslet államkötvényeik iránt, ami árfolyameséshez és hozamemelkedéshez vezet.