A hegyvidékiek élnek a legjobban

Vágólapra másolva!
A NAV jelentése szerint Budapesten a XII. kerületben élőknek a legmagasabb az egy főre jutó összevont jövedelmük, a legalacsonyabb szám a Csepelen élőknél jött ki.
Vágólapra másolva!

A 2011-es évre vonatkozó szja-bevallások adatai szerint a főváros XII. kerületében (Hegyvidéken) élőknek a legmagasabb az egy főre jutó összevont jövedelmük, míg a XXI. kerületben (Csepelen) lakóké a legalacsonyabb - közölte szerdán a NAV. Pest megye viszonylatában Budaörs és Nagykőrös áll a toplista elején, illetve végén.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságához 1 millió 284 ezer magánszemély nyújtott be 2011. évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallást. A bevallási adatok szerint az összevont adóalap 36 százaléka, az összes forrásadós jövedelem 53 százaléka és az összes adókötelezettség 41 százaléka Budapesten és Pest megyében keletkezett. A budapesti és Pest megyei adózók összesen 2906 milliárd forint összevont jövedelmet vallottak be.

Az éves átlagos bér 2 millió 405 ezer forint volt. A régióban 113 adózó éves bérjövedelme haladta meg a 100 millió forintot, a legtöbbet kereső alkalmazott pedig 920 millió forintot vihetett haza.

Az ingatlanértékesítésből származó jövedelmek közül a legnagyobb összeget egy dél-budapesti adózó szerepeltette a bevallásában 224 millió forint összegben. Árfolyamnyereségből pedig két adózó ért el 3 milliárd forint feletti jövedelmet.