A gazda és a bank is jól jár

Vágólapra másolva!
Korábban érkezik idén a földalapú mezőgazdasági támogatás. A gazda és a bank is jobban jár ezzel, előbbi kisebb kamatterhet áll, és csökkentheti az idei aszálykárát, utóbbi jobb ügyfelekre lel.
Vágólapra másolva!

"A földmérethez kötődő uniós forrású támogatás kifizetése hagyományosan decemberben kezdődik, időnként átnyúlva akár a következő évre is. Így a mostani, októberi kifizetések jelentős segítséget nyújthatnak az agrárium számára és az aszálykárok enyhítésére is" - mondta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

A K&H közleménye szerint a gazdák jövedelmének 40 vagy akár 80 százalékát is kitehetik a támogatások a termesztett növénytől függően, ezért a korábbi kifizetések nagymértékben javítják a támogatottak pénzügyi pozícióját.

A korábbi kifizetés azt is jelenti, hogy az év elején a bankoktól felvett hitelt a gazdák korábban tudják visszafizetni, ezzel tovább javítva pozíciójukat. A K&H szerint ezzel a bankok is jól járnak, mert így ügyfeleik stabilabbakká, vagyis kisebb kockázatú adósokká válnak.

2012 aszályos év volt a mezőgazdaságban, ez nemcsak a gazdáknak, de a feldolgozóknak is nehézséget jelent. Árat nehezen emelnek a válságban megcsappant fogyasztói pénztárcák miatt, a veszteségeket a termelőknek kell lenyelniük.