Kevesebb biztosítási adót fizethet a CIG

Vágólapra másolva!
A kezdő fázisban lévő biztosítókat előnyben részesítené az az adótörvény módosító javaslat, amelyet ma nyújtott be a fideszes Papcsák Ferenc. Az indítvány szerint a nyolcmilliárd alatti díjbevételrész után nem kellene a teljes biztosítási adót megfizetni, így a kezdő stádiumban, illetve az alacsony díjbevétellel rendelkező biztosítókat érintené leginkább pozitívan a változás. 
Vágólapra másolva!

A nem-életbiztosítási termékek díjbevétele után fizetendő biztosítási adót változtatná meg a Papcsák Ferenc fideszes politikus által benyújtott törvénymódosító indítvány. A javaslat alapján az egymilliárd forintos díjbevétel eléréséig az adó 25 százalékát, egymilliárd feletti, de nyolcmilliárd forint alatti része után pedig az adó 50 százalékát számítanák fel. A nyolcmilliárd forint feletti összegre a teljes adót meg kellene megfizetniük a biztosítóknak.

Ez a módosítás egyértelműen a kezdő illetve az nem-élet üzletágra kevésbé fókuszáló biztosítóknak kedvezne. Papcsák véleménye szerint a biztosítók indulásához jelentős tőkére van szükség, ráadásul a kezdeti 8-10 évben veszteségesen üzemelnek a biztosítók az üzletmenet sajátosságai miatt. A nagy díjtartalékkal rendelkező biztosítókhoz képest emiatt aránytalanul nagy mértékben sújtaná a jelenleg már elfogadott és 2013 januárjától életbe lépő biztosítási adó a kezdő biztosítókat. A most benyújtott változtatásokkal Papcsák élénkítené a vállalkozásokat és elősegítené a piaci versenyt.

Kérdés azonban, hogy a módosítás hatására hogyan változna az állam által korábban 55-60 milliárd forintra becsült biztosítási adóbevétel. Pontos adatok híján nehéz megbecsülni a módosító javaslat lehetséges hatását, de az valószínűsíthető, hogy több milliárd forinttal kevesebb bevétele származna az államnak a változtatások ratifikálásával.

Mintha csak a CIG-re szabták volna

A CIG Pannónia nem-élet üzletága, a CIG EMABIT lehet az egyik nyertese a változásoknak. A cég az utóbbi negyedévekben kezdett nem-életbiztosítási termékeket értékesíteni, ezért díjbevétele még nem jelentős, és várhatóan az elkövetkezendő néhány évben még nem éri el a 8 milliárd forintot.

Forrás: [origo]

A CIG EMABIT tevékenysége az idei első félévben 1,35 milliárdos díjbevételt termelt, és úgy becsüljük, hogy 2013-ban 2,5-3 milliárd forint lehet elérhető. Ebben az esetben az adótörvény módosítás nagyjából 150-175 millió forintos pozitív hatást gyakorolhat a cég eredményére.

CIG Pannónia

Forrás: [origo]