Simor: A bankrendszer a kormány pofozóbábuja

Vágólapra másolva!
Gyenge bankrendszerrel nincs erős gazdaság - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Portfolio.hu-n csütörtök reggel megjelent interjúban. Leegyszerűsítő sztereotípiának nevezte, hogy az alacsony kamat jó, a magas rossz a gazdaságnak, a hitelezés szerinte nem a kamatszint, hanem a bankok hajlandósága miatt akadozik.
Vágólapra másolva!

"Úgy nem lehet javítani a gazdasági környezetet, ha nincs átgondolt, hatástanulmányokkal alátámasztott gazdaságpolitika, szabályozás, ha nincsenek a gazdasági szereplőkkel folytatott értelmes konzultációk" - mondta a kormány politikájáról Simor András jegybankelnök. Kijelentette, 2009 eleje óta nettó értelemben nem jött működőtőke az országba, és szerinte az egyik legnagyobb probléma, hogy a bankrendszer "a kormány politikai pofozóbábuja".

Az a sztereotípia, hogy az alacsony kamat jó, a magas kamat rossz, "nagyon leegyszerűsített világkép", itt és most Magyarországon "a kamatcsökkentés nemigen tudja a növekedési kilátásokat javítani" - mondta az interjúban Simor András. Szerinte a lazítással elvileg együtt járó forintgyengülés aligha tudná tovább élénkíteni az exportot.

Simor úgy látja, a hitelezés elsősorban a bankok hitelezési hajlandósága miatt akadozik. Ez abból is látszik, hogy a bankok a nem árjellegű kondíciókon az elmúlt 4-5 évben folyamatosan szigorítottak. "Ilyen körülmények között majdnem mindegy, hogy milyen áron, kamatszinten nem nyújt hitelt a bank".

Az MNB elnöke elismerte, valóban nagy a véleménykülönbség a jegybank monetáris tanácsának külső és belső tagjai között. Szerdán került nyilvánosságra a tanács legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, és az derült ki belőle, hogy Simort és két alelnökét leszavazva érte el a kormány által delegált négy külső tag a kamat 7 százalékról 6,75-re csökkentését.