Olcsóbbak lesznek a 25 év alatti munkavállalók

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium úgy tervezi, hogy a 25 év alatti munkavállalók után nem kellene járulékot fizetni két évig. Czomba Sándor, az NGM államtitkára szerint maximum 800 ezer új munkahelyre lenne ember.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) úgy módosítaná a munkahelyvédelmi akciótervet, hogy a 25 év alatti álláskeresők után a munkáltatónak várhatóan két évig nem kellene szociális hozzájárulási adót fizetnie. Az eredeti tervek szerint a 25 év alattiaknál csak a felére csökkentették volna a munkáltató által fizetett járulékot - mondta el Czomba Sándor, az NGM államtitkára .

A kormány elfogadta azt a javaslatot is, hogy - azoknak az intézményeknek az együttműködésével, amelyek munkaerő-piaci statisztikákkal rendelkeznek - hozzanak létre olyan adatbázist, amelyből havi szinten kiderül a foglalkoztatottak létszáma. Megnézik a német és osztrák tapasztalatokat is, mindkét országban működik ugyanis hasonló adatbázis.

Czomba közölte: a kormány idén a versenyszférában 1-2 százalékos foglalkoztatásbővüléssel számol, ami azt jelenti, hogy 30 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma 2011-hez képest, ugyanakkor érdemi, tartós gazdaságbővülés nélkül nagy foglalkoztatásbővülést nem lehet elérni. A kabinet célja, hogy 2020-ig egymillió új adózó munkahely legyen Magyarországon, és hogy ez a növekedés elsősorban a versenyszférából táplálkozzon.

Két év alatt, 2010 májusához képest 2012 májusára 120 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma Magyarországon, és ebből a növekményből csak 6 ezren közfoglalkoztatottak. Czomba Sándor kifejtette: ha máról holnapra egymillió új munkahely lenne Magyarországon, az - a demográfiai adottságok miatt - nem lenne betölthető. A regisztrált álláskeresők száma körülbelül félmillió, a passzív inaktívak között pedig 300 ezer ember van, aki elvileg munkára kész és képes állapotban van, vagyis ezután még mindig hiányzik 200 ezer ember a munkaerőpiacról.

A nemrég indult "Első munkahely garancia" programról Czomba Sándor elmondta: az eredeti tervek szerint 3500 fiatalt szerettek volna elhelyezni, ez azonban 6000-re nőhet, ha a 3 milliárd forintos keretet 700 millió forinttal kipótolják, az erre vonatkozó igényét már jelezte a tárca.