Célegyenesben a PannErgy miskolci megaprojektje

Vágólapra másolva!
Ma reggel jelentette be a PannErgy, hogy befejezte harmadik, egyben utolsó visszasajtoló kútjának fúrását Miskolcon. Ezzel az öt kút (két termelő, három visszasajtoló) készen áll, így már csak a csővezetékrendszer kiépítésére kell várni, és indulhat a geotermikus hőből előállított fűtési szolgáltatás a városban.
Vágólapra másolva!

Sebességet váltott a PannErgy

Rekord rövid, mindössze három hetes idő alatt fejezte be az utolsó miskolci fúrását a PannErgy. A cég már a második visszasajtoló és a második termelő kút fúrásánál is jelezte, hogy a geológiai adottságok olyanok, hogy a korábban vártnál rövidebb fúrási időre számítanak a további munkák során. A tavaly nem igazán sikerült időben befejezni a fúrásokat, nem teljesültek az előre kijelölt határidők, ezért a menedzsment számára is fontos volt megmutatni, hogy tudja tartani a beígért menetrendet. Többször hangoztatták is a kisbefektetői találkozóikon, hogy meg szeretnék mutatni, hogy képesek megvalósítani a fúrásokat 30 nap leforgása alatt.

A fűtési rendszer várhatóan már az idei fűtési szezonban (október 15-től) működésbe állhat, ha minden jól alakul, bár a csővezeték építése során még adódhatnak problémák. Korábban arról volt szó, hogy a 22 km hosszú csővezeték építési munkálatai 3-4 hónapot vehetnek igénybe. Mivel már júliusban beindult az építés, nem kizárt, hogy időben be is fog fejeződni. A menedzsment szerint a belvárosi résznél lehetnek majd fennakadások, ahol fel kell bontani egy közúti szakaszt a csövek lefektetéséhez.

Szép remények

A geotermikus energia rendszerszintű felhasználása a Miskolci Hőszolgáltató Kft (MIHŐ) számításai szerint elérheti a 700 ezer GJ értéket éves szinten. Nyírő László, a cég ügyvezető igazgatója szerint a hőbeszerzési oldalon a geotermia a gázalapú alternatívához képest akár 30 százalékos árazási diszkontot is jelenthet. A cég emiatt minél nagyobb mértékben szeretné a város hőellátását geotermikus forrásból biztosítani, vagyis maximálni kívánják a zöld forrásból nyert hő részarányát Miskolcon.

A hő másodlagos értékesítéséről még nem láttak napvilágot konkrét bejelentések, azonban a Magyar Nemzet egy korábbi cikke szerint kínai befektetők is képbe kerültek. Egy augusztusi cikk szerint Magyarországon járt egy kínai szakmai befektetési társaság, a China Dalian International Economic and Technical Cooperation Group. A csoport egy miskolci zöldmezős, geotermikus hővel fűtött, üvegházas mezőgazdasági beruházásról tárgyalt. A PannErgy korábbi tervei is arról szóltak, hogy a másodlagos hő felhasználható lesz üvegházakban, így a kínaiak képbe kerülése nem lehet véletlen egybeesés. A másodlagos hőértékesítés vélhetően idén még nem, de talán 2013 második félévében tovább növelheti a PannErgy bevételeit.

PannErgy

Forrás: [origo]