Az őstermelők fele nem őstermelő

Vágólapra másolva!
Budai Gyula államtitkár azt mondta, el fogják érni, hogy a hamis igénnyel fagykártámogatást kérő gazdák visszavonják igénylésüket. Szerinte sokan visszaéltek ezzel, mert nem is volt fagykár. Közben az étkezési léalma felvásárlási árát prémiummal növelnék, mert a gazdák inkább ipari feldolgozásra kezdték adni.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár szerint rémhírnek bizonyult az áprilisi nagy fagykár, közepes az almatermés az országban, sőt ahol öntözni is tudtak, ettől is nagyobb mennyiséget szüretelhetnek le.

Megjegyezte, hogy a fagykárt bejelentők szigorú ellenőrzését tervezi a minisztérium, hiszen a tapasztalatok szerint előfordul, hogy egyesek mások neve alatt adják el almatermésüket, miközben várják a kárenyhítést is az állami alaptól. "El kell, el fogjuk érni, hogy a trükköző termelők visszavonják kárenyhítési igényüket" - jelentette ki.

Budai Gyula kitért arra, hogy a nagybani piacok szigorú ellenőrzését is folytatják a jövőben, mert szerinte "az őstermelők fele nem őstermelő". Ezt az állítását szerinte igazolják a legutóbbi ellenőrzések tapasztalatai, miszerint sokan felvásárolt termékekkel jelennek meg az őstermelők között a piacon, miközben talpalatnyi földjük sincs. Ráadásul nagy számban külföldről behozott mezőgazdasági terméket adnak tovább hazaiként. Az egyik "ilyen elosztóhely" Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a Budapesten eddig elfogott minden harmadik álőstermelőből kettő nyírségi volt - tette hozzá.

Az államtitkár bejelentette, hogy a tárca átfogó jelentést kíván készíteni a kormánynak az őstermelői rendszer helyzetéről, anomáliáiról, hogy végre kiszoríthassák a feketekereskedelmet a termékértékesítésből.

A termelők nek tízszázalékos felárat fizetnek az almafelvásárlók októbertől, hogy csillapítsák a betakarítást felgyorsító pánikot. A kilónkénti felvásárlási ár nettó 28 forint, de ez nem csökken, hanem október közepe és november 30. között bevezetik a felárat is, hogy a termelők gondjait enyhítsék - mondta Szigeti Zoltán, az Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Az árcsökkenéstől való félelem miatt a gazdák elkezdték a későbbi fajták szedését is, és az étkezésre alkalmas léalmát is ipari feldolgozásra kezdték adni.

Budai Gyula azt mondta, szeretnék arra ösztönözni a termelőket, hogy az étkezési minőségű almát az üzletláncoknak adják el, amelyek úgynevezett "vödrös akciót" tartanak.