Vágólapra másolva!
Tegnapi záróértékük közelében indították a napot a főbb tengerentúli indexek, a befektetők továbbra is az esti Ben Bernanke beszédet várják. Eközben Európa mínuszos zárásra készül, a hazai parkett lemaradónak számít a kontinensen.
Vágólapra másolva!

Kivárnak a befektetők

Közel kéthavi csúcsra, 382 ezerre emelkedett Amerikában a frissen regisztráló munkanélküliek száma, míg az elemzők 369 ezerre számítottak.2 százalékos volt a drágulás a termelői árindex (várt: 1,6%) szerint, ami főként az üzemanyagárak emelkedésének tudható be, ugyanis az energia- és élelmiszeráraktól tisztított index 2,5 százalékot (várt: 2,6%) emelkedett.

Az elemzők többsége újabb monetáris csomag bejelentését várja Ben Bernanke-től. 18:30-kor a kamatdöntő ülés eredménye derül ki, míg 20:15-kor a Fed elnöke tart sajtótájékoztatót. A főbb indexek a tegnapi záróértékek közelében stagnálnak.

A pénzügyi szektor húzza le az indexeket

A főbb nyugat-európai indexek is csökkenésben állnak, a DAX 0,6, míg a CAC40 1,2 százalékost mínuszt tud felmutatni. A Stoxx Europe 600 index szektorai közül az egészségügy és a telekommunikáció halad az élen 0,4 százalékos emelkedéssel, a sort pedig a pénzügy zárja 1 százalékos eséssel. A leggyengébb teljesítményű papírok között foglal helyett a fúzióval kacérkodó EADS (-9,3%) és a BAE Systems (-7,2%), melyet a befektetők egyelőre látható módon nem díjaznak.

13 százalékot zuhant a dán Vestas részvénye, miután meg nem nevezett források szerint 500 millió eurós tőkeemelést hajtana végre a világ legnagyobb szélturbina-gyártója, ha sikertelenül zárulnának a tárgyalások a Mitsubishi Heavy Industries-zel.

A mid-capekben az erő

Továbbra is lejtmenetben található a BUX 1,4 százalékos csökkenés mellett. Az index főbb komponensei egyaránt a negatív tartományban állnak, a két leggyengébb a MOL (-2,1%) és az OTP (-1,7%). Bankpapírunk nem tudott tartósan a 4000 forintos szint felett ragadni, míg a MOL-t egyelőre a 200 napos mozgóátlag tartja. Gyógyszerpapírjaink is gyengén teljesítenek, az Egis 1, míg a Richter 0,8 százalékot esett, előbbiben pedig közel négyszer nagyobb a forgalom, mint utóbbiban.

A mid-capek viszont jól teljesítenek, az élen a Rába áll 15 százalékos emelkedéssel, miután a menedzsment szerint 1000 forint feletti árfolyam adna valós képet a cégről. Közel 11 százalékot emelkedett a CIG Pannónia is, ugyanis kiderült, hogy az amerikai Best Doctors lesz a biztosító egészségbiztosítási partnere. A CIG szerint 10-15 éven belül a 400 milliárd forintot is elérheti a hazai egészségbiztosítási piac díjbevétele. Az E-Star felszámolási hírével viszont nem sokat foglalkoznak a befektetők.