50 tonna pénzre lehet pályázni

Vágólapra másolva!
Október végéig pályázhatnak a közhasznú szervezetek a bankjegybrikettekre. A megsemmisített papírpénzből készült brikettnek magas a fűtőértéke.
Vágólapra másolva!

Már csak két hétig, szeptember 30-ig pályázhatnak a közhasznú szervezetek a Magyar Nemzeti Bank által jótékony célra felajánlott bankjegybrikettekre, a tüzelőanyag ingyenes szállítása előreláthatólag novemberben kezdődik.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtöki közleménye szerint a jegybank évente körülbelül 50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, tégla alakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők.

Az immár hagyományosnak nevezhető pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, illetve nonprofit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek felhasználásával kiválthatják a költséges fa vagy szén fűtőanyagot - írja közleményében az MNB.