Várják az új adókat a legkisebb vállalkozások

Vágólapra másolva!
Mind az árbevétel, mind a nyereséget tekintve visszafogták növekedési elvárásukat a kis- és középvállalkozások (kkv-k). Egyedül a legkisebb vállalkozások optimistábbak, valószínűleg az egyszerű kisadók ígérete miatt.
Vágólapra másolva!

A K&H kkv bizalmi index kutatás adatai alapján megkérdezett félezer cégvezető a következő egy évben átlagosan 4,3 százalékos árbevétel-növekedést és 2,5 százalékos nyereségnövekedést feltételez.

Ez azt jelenti, hogy a kkv-k visszafogták várakozásukat, mivel a korábbi negyedévben 5 százalékos árbevétel-növekedést vártak. A K&H felmérése szerint leginkább a középvállalatok lettek kevésbé optimisták, 6,9 százalékos növekedési várakozásukat 3,1 százalékra rontották egy negyedév alatt. A mikrovállalkozások várakozása ugyanakkora maradt.

A középvállalatok a nyereségüket tekintve már alig hisznek a növekedésben. A korábbi 4 százalékos nyereség-növekedési várakozásukat 0,2 százalékra rontották. A kisvállalatok 2,5-ről 2 százalékra, tehát mérsékelten rontották becslésüket, a mikrovállalkozások enyhén optimistábbak lettek.

"A romló tendencia oka az lehet, hogy egyelőre semmi jel nem mutat sem a belső fogyasztás sem a beruházások élénkülésére, miközben a külpiaci kereslet dinamikája is csökkent. Ezt támasztja alá az is, hogy az árbevétel és eredmény várakozások csökkenése az ágazatok közül leginkább az ipari, valamint a kereskedelmi cégeket jellemzi" - mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. "A mikrocégek javuló kilátásait leginkább a kisadókkal és az ezek nyomán keletkező megtakarításokkal kapcsolatos pozitív várakozások magyarázhatják"- tette hozzá a szakember.