Világszerte kevésbé divatos a részvénykibocsátás

Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt negyedévben csökkent a globális részvénykibocsátások értéke, az Ernst & Young szakértői a jövőben növekedésre számítanak.
Vágólapra másolva!

Világszinten lecsökkent a cégek által lebonyolított elsődleges részvénykibocsátások (IPO) száma 2012 második negyedévében. Globálisan 25 cég összesen 5,3 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényt, ami 11 százalékos csökkenész jelent a bevont tőkét nézve az előző negyedévhez képest - derül ki a Ernst&Young nemzetközi tanácsadó cég legfrissebb tanulmányából.

A borús kép ellenére az Ernst&Young szerint számos jel mutat arra, hogy több cég is tervez részvénykibocsátást a közeljövőben. Igaz, a Facebook-részvények vitatott kibocsátása figyelmeztető jel, hogy az ügylet nem egyszerű feladat. Az cég szakértői úgy vélik, a kibocsátást megelőzően, a Facebook-részvények jegyzési árának és számának túlzott megemelése, valamint a gyengülő üzleti eredményekre figyelmeztető előrejelzések mellett, a kibocsátás körüli technikai problémák is kulcsszerepet játszottak abban, hogy a közösségi portál 38 dolláron jegyzett részvényeinek értéke napokon belül 32 dollárra zuhant.

A tőzsdei bevezetéskor a befektetők 60 százaléka a pénzügyi eredményeket veszi alapul, míg 40 százalékuk olyan szempontokat vesz figyelembe, mint a cég stratégiája, a vezetés összetétele, illetve a márkanév. Egy vállalatnak érdemes többféle lehetőséget megvizsgálnia a tőkebevonáshoz, és hangsúlyt kell helyeznie olyan részvénykibocsátás előtti tranzakciók lebonyolítására, amelyekkel képes a cég értékét maximalizálni. Ilyen lehet például az adósság-finanszírozás, vagy a refinanszírozás. A befektetők bizalmának megtartásához külön figyelmet kell fordítani a vállalaton belül szabályozásokra, a szervezeti átvilágításra és számviteli ellenőrzésekre.