Orbán kedden tárgyalt az IMF-fel

Orbán viktor távozik a párt elnökségi űléséről a Képviselői irodaház előtt
Vágólapra másolva!
Egy IMF ellen tiltakozó személy megpróbálta aprópénzzel megdobálni Orbán Viktor miniszterelnököt a Képviselői Irodaháznál, amelyben a Fidesz elnöksége ülésezett, és amely előtt demonstrált egy harminc főből álló társaság a Valutaalap és az Európai Bizottság ellen.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kedd délután találkozik az IMF/EU-delegáció tagjaival, ezt maga a miniszterelnök mondta újságíróknak, távozóban a Képviselői Irodaházból. Orbán Viktor egyéb kérdésekre nem kívánt válaszolni. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szintén délutáni találkozóról beszélt. Arra a kérdésre, hogy számítanak-e konkrét kérdésekre az IMF/EU-delegációtól, úgy válaszolt: nem tudnak konkrét ilyesmiről. (Frissítés: A delegáció az MTI tudósítása szerint négy óra körül érkezett a miniszterelnökhöz és hat óra előtt távozott. A megbeszélésről részletek nem derültek ki.)

A Fidesz-elnökség egyébként délelőtt összeült, vélhetően a tárgyalások is szóba kerültek a megbeszélésen.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Orbán Viktor távozik a párt elnökségi üléséről a Képviselői Irodaházból

Az IMF és az Európai Bizottság tárgyalóküldöttsége július 17. óta tartózkodik Budapesten. A delegáció több tucatnyi találkozót bonyolít le szerdáig, amikor véget ér az első látogatás. Ma délelőtt feltehetően Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetővel folytattak megbeszélést. Rogán Antal ugyanis korábbi lapinformáció szerint azért érkezett haza a tervezettnél egy nappal korábban külföldön töltött szabadságáról, mert kedden már az IMF/EU-val folytatott tárgyalásokon kell részt vennie.

A Képviselői Irodaház előtt mintegy tucatnyi IMF-ellenes tüntető fogadta a miniszterelnököt és a távozó kormánypárti politikusokat, azt kiabálták, "hazaárulók, eladjátok az országot". Egy tiltakozót a rendőrök elvittek, mert aprópénzzel megpróbálta megdobni a miniszterelnököt.

Az ORFK azt közölte az eset kapcsán az [origo]-val, hogy a 40 éves, budapesti lakos férfit előállították az V. kerületi rendőrkapitányságra, és jogsértő cselekmény miatt figyelmeztették. "Felhívták a figyelmét, hogy a jövőben Magyarország jogszabályait tartsa be, véleménynyilvánítási jogát a vonatkozó előírások keretei között és a társadalmi együttélés szabályainak betartásával gyakorolja."

A tárgyalásokról hírzárlat van. Azt sem tudni, hogy szerdán lesz-e valamilyen sajtótájékoztató.