Megingathatatlanul a Mol a legnagyobb itteni vállalat

Vágólapra másolva!
Tavaly 5300 milliárd forintos árbevételével magasan a legnagyobb magyarországi vállalatnak számít a Mol. A cég nyeresége 185 milliárd forint volt, ennél csak az Audi gazdálkodott jobban.
Vágólapra másolva!

A 100 legnagyobb vállalat listáját idén is a Mol vezeti, és az első 10 helyen a tavalyi rangsorhoz képest csak kisebb átrendeződések történtek. A Bisnode csoporthoz tartozó, Dun & Bradstreet nemzetközi cégminősítő közreműködésével összeállított vállalat listán az élmezőnyben helyet kapott még az AUDI, a GE, az E.ON, a Samsung, a Nokia, a Philips, az MVM, a Tesco és a Magyar Telekom. 2011-ben a TOP 100 cég összes árbevétele 10 százalék felett növekedett, ami jelentősen meghaladja a GDP növekedést.

A Mol kimagaslik a mezőnyből, ha a nettó árbevételt nézzük, mert az olajcég 5300 milliárd forintnyi bevételt ért el tavaly, ami triplája a második Audinak. Ha viszont az adózott eredményt nézzük, akkor az Audi és a Mol vezet toronymagasan, előbbi 236, utóbbi 185 milliárdos profittal büszkélkedhet, míg a harmadik pozíción osztozó Richter és Teva 50-50 milliárdos, adózás utáni nyereséget ért el.

A százas lista első 10 helyezettjét vizsgálva csak egy cég, az orosz gázt Magyarországra szállító Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. esett ki az előkelő TOP 10-ből. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. pedig bekerült az élmezőnybe, mivel tavalyi 13. helyét 16 százalékos árbevétel növeléssel, idén a 8.-ra tornázta fel. Az MVM jó teljesítményéhez hozzájárult a Paksi Atomerőmű jó szereplése és sikeres villamosenergia-kereskedelmi tevékenysége is.

2008-ról 2009-re a Top 100 cégek árbevétele még közel 10 százalékkal csökkent, 2009-ről 2010-ra azonban már 11,6 százalékkal emelkedett. A 2011-es élmezőny szintén 10 százalék körüli növekedést, pontosan 10,3 százalékos árbevétel emelkedést ért el 2010-hez képest. Ez az érték különösen magas, ahhoz viszonyítva, hogy a magyar gazdaság csupán 1,7 százalékkal nőtt.

Mivel a Top 100 listában évek óta csak kisebb átrendeződések történnek, az iparági megoszlás nem változik. A legtöbb cég a nagykereskedelemből, gépiparból és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása szektorból kerül be a listába.

Nagy pozícióváltók a TOP 100 cégek körében

A 100-as listában 12 új belépő van, 7 vállalat ugrott előre több mint tíz helyet és 7 cég rontott több mint 10 helyezést. A legnagyobb bukást a még listában szereplők közül a Chevrolet Central and Eastern Europe Autóforgalmazó Kft. szenvedte el, 33 helyes visszaesésével és 34 százalékos árbevétel csökkenésével.

A 10-nél több helyett rontó 7 cég közül három - GDF SUEZ, EDF DÉMÁSZ és az ÉMÁSZ - az energetikai szektorból került ki. A listából kikerülők közül a legnagyobbat a GDF SUEZ Csoportba tartozó "Dunamenti Erőmű Zrt." rontotta, mely 40 százalékos árbevétel csökkenésével a 114. helyen szerepelne, pedig tavaly még a 65. volt. A társaság tavaly még a nettó hazai villamosenergia termelés 4,6%-át biztosította (2010-ben 6,6 %-át), ami nagyrészt a gázos erőművek importtal szemben versenyképtelensége miatt csökkent. A Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. tavaly az 52. helyen szerepelt, idén azonban abból az okból nem került be a 100-as listába, mert adatai még auditálás alatt állnak.

A legtöbb pozíciót javító vállalat a PORSCHE HUNGARIA Kereskedelmi Kft. lett az 59. helyről 38. helyre történő előreugrásával. Az új székesfehérvári gyárat is nyitó GRUDFOS Kft. is szépen növekedett az elmúlt évben és a 75. helyről a 64.-re tornázta fel magát. A SAPA Profiles Kft. 32 százalékos árbevétel növekedésével a 74. helyre ugrott előre a listán köszönhetően annak, hogy míg a hagyományos iparágak alumínium felhasználása jelentősen esett, növekedésnek indult a napenergia szektor és az autóipar alumíniumigénye.

A nagy foglalkoztatók

A listában az 5 legnagyobb foglalkoztató a Magyar Posta, a MOL, a Tesco, a MÁV és a SPAR összesen több mint 120 ezer főt foglalkoztat. Az 5 legnagyobb munkaadóból a SPAR kivételével mind csökkentette alkalmazottai számát.

Nagy munkahelyteremtő a 100-as listában a tavalyi évhez hasonlóan a - közelmúltban Pécsett is telephelyet nyitó - Jabil Circuit amerikai elektronikai gyártó Kft., amely 2010-ről 2011-re 46 százalékkal, több mint 2500 fővel növelte alkalmazottai létszámát. A cég alkalmazottai számának növelését többek között egy 23 millió eurós államilag is támogatott beruházás tette lehetővé.

További érdekességek és trendek

A TOP 100 listában két cég is árbevételt duplázott egy év alatt. A gumiabroncs gyártással foglalkozó HANKOOK TIRE Kft., mely 2011-ben gyárat is bővített Rácalmáson 57 milliárdról 119 milliárdra növelte árbevételét. A minőségű autó audió rendszereket gyártó Harman Becker Kft 40 milliárdos árbevételét 84 milliárdra tudta növelni.

A nagy kiskereskedelmi láncok közül a Lidl és a Penny-Market árbevétel nőtt a legjobban, 6 százalékot meghaladó mértékben. A Tesco és az Auchan árbevétele 5 százalékkal nőtt egy év alatt, míg a SPAR nettó árbevétele fél százalékot csökkent.

A TOP 100 cégből 49 cég árbevételének több mint fele exportból származik.