Hiányzik a Globus-konzerv - interjú a Szberbank alelnökével

Sberbank, Szergej Gorkov, alelnök, interjú
Vágólapra másolva!
Az állami kézben lévő orosz Szberbank szívesen fűzné szorosabbra gazdasági kapcsolatait a magyar kormánnyal, céljuk, hogy hidat képezzenek Oroszország és Magyarország között. Szergej Gorkov, az óriásbank alelnöke az [origo]-nak adott villáminterjújában elmondta, hogy az eladósorban lévő MKB iránt momentán nem érdeklődnek, és határozottan állította, hogy az orosz bankpiacon erős a verseny, a Szberbank abszolút piaci alapon működik, és Putyin elnök nem szól bele a napi működésbe.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délelőtt a kormánnyal tárgyalt. Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott?

Szeretném pontosítani, hogy nem tárgyalásokat folytattunk, csak találkozónk volt, de a részletekről nem kívánok beszélni. A Szberbank és a magyar kormány közötti együttműködésről volt szó, talán majd szeptemberben tudunk erről bővebb tájékoztatást adni.

Akkor a konkrét találkozótól függetlenül kérdezem: Orbán Viktor meghirdette a keleti nyitás politikáját, ön szerint lehet ebben szerepe a Szberbanknak?

Politikai szerepe semmiképpen nem. Gazdasági szempontból viszont igenis lehet szerepünk, nagyon szeretnénk is, ha lenne. A Szberbank Oroszország legnagyobb bankja, nagyon nagy a befolyásunk az orosz gazdaságra. A stratégiánk része pedig az, hogy hidat képezzünk a magyar vállalatok, a magyar gazdaság és az orosz, illetve a FÁK-országok és egész Kelet-Európa vállalatai között. Komoly gazdasági tényezővé szeretnénk válni a két ország közötti együttműködésben, elvégre nincs túl sok olyan pénzügyi szervezet, amely ezt a hídszerepet meg tudja valósítani. Mi meg tudjuk.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Csak találkozónk volt a magyar kormánnyal, az együttműködésről volt szó

Magyar állampapírok vásárlásán is gondolkoznak?

Akár erről is lehet szó, de csak attól függően, hogy milyen a piac. A Szberbank azonban kereskedelmi bank, Oroszországban is, az értékpapír-vásárlás nem tartozik az alapvető üzleti tevékenységeink közé. Mi valódi ügyfelekkel kívánunk dolgozni.

"Hiányzik a Globus-konzerv"

Az orosz óriásbank vezetői csütörtökön jártak Budapesten, miután a Volksbank International felügyelőbizottsága elfogadta a csoportot megvásárló Szberbank 2018-ig szóló stratégiáját. Ezt ismertetve Szergej Gorkov elmondta, hogy számos projektet szeretnének a magyar kormánnyal közösen megvalósítani. "Semmilyen ágazatot nem akarunk kizárni, de valószínűleg az energiaszektorral fogjuk kezdeni az együttműködést" - jelentette ki Gorkov, hozzátéve, hogy nagyon fontosnak tartja a mezőgazdasági vállalatok finanszírozását is.

Mint fogalmazott, a magyar termékek értékesítésére van lehetőség az orosz piacon, neki személy szerint nagyon hiányzik például a Globus-konzerv, amit régóta nem lehet kapni az oroszországi boltokban. Az alelnök hangsúlyozta azt is, hogy a Szberbank hosszú távra tervez a magyar piacon, és az idén legalább 200 millió euró összegben kíván hiteleket nyújtani a magyarországi vállalkozásoknak, elsősorban a kis- és középvállalati szektorban.


Nemcsak, hogy a legnagyobb bank Oroszországban a Szberbank, de a legnagyobb állami bank is. Putyin elnök mondta pár hónappal ezelőtt, hogy a Szberbank egy különleges intézmény. "Mindig támogattuk, és a jövőben is támogatni fogjuk" - így fogalmazott a hivatalos közlemény szerint. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A támogatásunk legfeljebb abban rejlik, hogy az orosz nemzeti bank a legnagyobb részvényesünk. A tevékenységünkre azonban ennek semmilyen hatása nincs, abszolút piaci alapokon működünk, úgy, mint minden más kereskedelmi bank. Az orosz bankpiacon erős verseny van, nagyon sok külföldi és más orosz nagybank is van, ezek mind a konkurenseink.

A hivatalos elnöki tájékoztatásokból kiderül, hogy a bank első embere és Vlagyimir Putyin elég sűrűn összeülnek, egy-két havonta találkoznak. Miért van erre szükség? Az államfő a bank napi működésébe is beleszól?

Putyin elnök természetesen egyáltalán nem szól bele a bank működésébe, erről szó sincs. Az ország elnökeként azonban az egész gazdaságra befolyással bír. De még egyszer hangsúlyozom, hogy a Szberbank maximálisan piaci alapon tevékenykedő kereskedelmi bank. Ha nem így volna, akkor például nem csökkent volna a lakossági hitelezésben a piaci részesedésünk az elmúlt 20 évben. Még mindig nagyon jelentősek a pozícióink, és az utóbbi két évben ismét tudtuk növelni, de csak azért, mert nagyon sok pénzt öltünk informatikai fejlesztésekbe.

A stratégiájuk szerint Magyarországon is növelnék a piaci részesedésüket. A Volksbank jelenleg egy kis bank a magyar piacon, éppen eladó viszont az MKB. Tesznek rá ajánlatot?

Az elmúlt két és fél évben nagyon megerősítettük a jelenlétünket Kelet-Európában, most az általunk felvásárolt bankok integrálásának jött el az ideje. A következő két évben nem tervezünk újabb felvásárlásokat.

Szergej Gorkov

A Szberbank igazgatóságának alelnöke. 2010 októberétől a bank nemzetközi tevékenységéért felel. 2008 novemberében került a Szberbankhoz, hr-igazgatóként. Ezt megelőzően három éven át a Fesco szállítmányozási cég igazgatóságában ült. Korábbi karrierje Mihail Hodorkovszkijéval is összefonódott, akit 2003-ban több millió kőolaj ellopásával és pénzmosással vádoltak meg, de akinek perét és bebörtönzését emberi jogi aktivisták politikailag motivált ügynek tartják.

Gorkov 1994 és 1997 között az egykor leggazdagabb orosz oligarcha által alapított Menatep bankban dolgozott, majd 1997-től 2005-ig a Jukosznál és a Jukosz Moszkva olajcégeknél kapott vezető állást (utóbbinál szintén a hr-osztályt irányította), Hodorkovszkij pedig a konszern első embere volt 1997-től 2003-as letartóztatásáig. Gorkovnak két diplomája van, először jogászként, majd közgazdászként végzett.