A Molba kapaszkodik a kormány

Vágólapra másolva!
A nyugdíjvagyon részvényei, az állam Mol-papírjai, a nemzeti bank valutatartaléka és egy esetleges IMF-védőháló - ezeket vetné be a kormány, ha a görögországi válság súlyosbodna.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak több mint elég pénze van arra, hogy biztosítsa magát, ha rosszabbra fordulnak a dolgok Görögországban - mondta Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Dow Jones hírügynökségnek.

"Nincs közvetlen kapcsolatunk a görög állampapír-piaccal" - mondta Nátrán hozzátéve, hogy a közvetett hatások is fontosak, mert a görög helyzet romlása begyűrűzik a többi perifériaországba, így Magyarországra is.

A legvalószínűbb hatás az államtitkár szerint az állami pénzügyeket és a pénzügyi rendszert érintené. De azt is hozzátette, hogy Magyarországnak meg van a terve vészhelyzetre is, amelynek költségeit a magán-nyugdíjpénztárakból származó részvények és az állam Molban birtokolt tulajdonrésze fedezheti.

Ezentúl a Magyar Nemzeti Bank 40 milliárd euró körüli tartalékkal rendelkezik, amely "elég jó alapot ad arra, hogy kezeljük a válságot, ha a pénzügyi szektor kiszárad". A már meglévő biztosítékok mellett az IMF védőhálóját is említette Nátrán mint olyan eszközt, amely segítséget jelenthet a görög válság hatásai ellen.

A magyar gazdaság ellenálló képessége a növekedéstől is függ. Cséfalvay Zoltán, az NGM másik államtitkára azt nyilatkozat a lengyel a Gazeta Wyborcza napilapnak, hogy a német gazdaság teljesítményétől függően számít Magyarországon élénkülésre a második félévben.

Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta, hogy a korábbi tervekhez képest a kormány 0,1 százalékra korrigálta a gazdasági növekedés ez évi prognózisát, de a második félévben élénkülésre számít. Kitért arra, hogy a magyar gazdaság erősen függ a némettől, amelynek helyzete is javul remélhetőleg. A recesszió elkerülésében a Mercedes, az Opel és az Audi gépkocsiipari nagyberuházásai is segíthetnek - tette hozzá.

Az államtitkár prioritásként a pénzügyi konszolidációt és a deficitcsökkentést nevezte meg, amelyek segítenek visszaszerezni a pénzügyi piacok bizalmát. Kiemelte, hogy az előrejelzések szerint az államháztartási hiányt az idén a 2000-es években először sikerül a GDP-hez mérten 3 százalék alá csökkenteni. A reformok több évre biztosították Magyarország pénzügyi stabilitását, és ezt, reményei szerint, a piac is értékelni fogja - mondta Cséfalvay Zoltán.