Áfaemelés és gazdagadó a cseh megszorító csomagban

Vágólapra másolva!
Takarékossági intézkedéscsomagot hagyott jóvá szerdán a cseh kormány, amellyel 2013-ban és 2014-ben három százalék alá szorítják a GDP-arányos költségvetési hiányt.  
Vágólapra másolva!

Áfaemelés, a vagyonosok megadóztatása, visszafogottabb nyugdíjemelés mellett az egyetemi beiratkozási díj bevezetése szerepel a cseh megszorító csomagban, amelyről kedden este egyezett meg a három cseh koalíciós párt vezetése, és a kormány a megállapodást teljes egészében elfogadta.

A keddi megegyezés szerint Csehországban marad a kétkulcsos áfa. A jövő évtől kezdve azonban a kedvezményes 14 százalékos kulcs 15 százalékra, a 20 százalékos kulcs pedig 21 százalékra emelkedik. A nyugdíjak növekedése, amely eddig igazodott az átlagbérek és a infláció növekedéséhez, a jövő évtől kezdve jelentősen mérséklődik. Emelkedésük csak a bér-, illetve inflációnövekedés egyharmadának fog megfelelni az eddigi száz százalék helyett. Ez a helyzet 2013-tól 2015-ig, tehát három évig fog tartani.

Újdonság a "szolidaritási hozzájárulás", amely azonban lényegében a magas keresetűek magasabb megadóztatása. Januártól a havi százezer koronát meghaladó szuperbruttó keresetekből a szokásos 15 százalékos jövedelmi adón kívül az érintettek még hétszázalékos szolidaritási hozzájárulást is fizetni fognak. 2014-ben pedig a csehek visszatérnek a bruttó bérhez, és abból a jövedelmi adó 20 százalékos lesz. Az említett magas keresetűek megint plusz hét százalékot fognak fizetni az államnak. Nagy vita volt a szülési segélyről, amelyet Miroslav Kalousek (TOP 09) pénzügyminiszter meg akart szüntetni. A Közügyek nyomására ez a segély megmarad. Módosulni fognak a kisvállalkozók adóterhei is. Az évi kétmillió koronánál magasabb bevételt kimutató kisvállalkozóknak a jövőben már nem lesznek kedvezményeik, és kötelesek lesznek kimutatást vezetni kiadásaikról és bevételeikről.

Szintén újdonság, hogy már a következő tanévtől kezdve beiratkozási díjat kell majd fizetni a cseh egyetemeken és a főiskolákon. Radek John, a Közügyek elnöke szerint ezzel az oktatásügy nehéz anyagi helyzetén szeretnének javítani. Necas megjegyezte, hogy a beiratkozási díj várhatóan 3000-3500 korona lesz szemeszterenként.

A pártelnökök megegyeztek abban, hogy a kormány június végéig elemzést készít a szerencsejátékok újszerű megadóztatásáról, és adóamnesztiát is terveznek, amely lehetővé tenné a nem bűncselekményekből származó feketepénzek legalizálását. Az adóamnesztia egyes számítások szerint mintegy tízmilliárd koronás egyszeri bevételt eredményezhet az államnak.

Csehország a kedden kialkudott és szerdán a kormány által is jóváhagyott intézkedésekkel igyekszik 3 százalék alá csökkenteni a GDP-arányos költségvetési hiányt 2013-ban és 2014-ben. Petr Necas miniszterelnök közölte, hogy a pénzügyi intézkedések részleteit a jövő héten véglegesíti a koalíció. A kormány döntésével a gyakorlatban is befejeződött a kormányválság, amelyet a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek robbantott ki követeléseivel, illetve azzal a fenyegetéssel, hogy miniszterei kilépnek a kabinetből, ha nem vizsgálják felül a kormányprogramot.