Wang és Chen a legtöbb adóval tartozó magánszemély Magyarországon

Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett az adóhatóságnak tartósan tartozó magánszemélyek száma, miközben egyre kevesebb az adós cég. A tartós adósok között található a Herz Szalámigyár, az Electro World, több hotel és az akasztói vállalkozó, Stadler József is. A legtöbb pénzzel, 2,6 milliárd forinttal egy cég tartozik a NAV-nak, a magánszemélyek listáját 450-450 millió forinttal két, ugyanabban a budapesti társasházban lakó adózó vezeti.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévente teszi közzé a tartós - a vállalkozások közül a 100 millió forintnál, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók közül a 10 millió forintnál nagyobb összeggel 180 napon túl tartozó - adósok listáit.

Az idén március végén a cégek listáján 1543-an, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáján 3615-en szerepeltek. Közös tartozásuk legalább 190,45 milliárd forintra rúg, és mivel a cégek közül már csak 368-an működnek, nem sok bevételre számíthat tőlük az adóhatóság.

A cégek között szinte valamennyi ágazat fellelhető. Változatlanul a tartós adósok között van a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt., a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. és a Hatvani Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., amelyek felszámolás alatt állnak.
Ezúttal is megtalálható a listán az ugyancsak felszámolás alatt álló Cornexi Élelmiszeripari Zrt., a Herz Szalámigyár Zrt., az Electro World Magyarország, a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. vagy a felszámolás alatt lévő Malév is.

Százmilliónál nagyobb tartozása van egyes önkormányzatoknak (például Alsóvadász, Nick), iskoláknak (Kolumbusz Humángimnázium Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, Kolinda Művészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény), alapítványoknak (Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány), fürdőknek (Esztergomi Fürdő Szolgáltató Zrt.), felszámolás alatt álló szállodacégeknek (debreceni Cívis Hotels Zrt., veszprémi Hotel-Agro Panoráma Szálloda- és Konferencia Központ Kft., budapesti Hotel Európa Zrt.).

A vállalkozások között továbbra is megtalálható számos fura nevű cég (például Bedőlt Office Válságban Lévő Kft., Búgócsiga Kft., Mecsboksz Aszrep Kft.), amelyeket mind ugyanazon a tatabányai címen jegyeztek be. A magánszemélyek, illetve egyéni vállalkozók listáján most is szerepel az énekes Lang Györgyi, Gáspár Győző és Gáspárné Balla Beáta, Földesi-Szabó László és az akasztói vállalkozó, Stadler József is.

Százan a legnagyobbak között

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idei első negyedévében 100 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt. A legnagyobb összeggel, 2,6 milliárd forinttal egy cég tartozik, míg a magánszemélyek közül 450 millió forintos a legnagyobb adótartozás.

A legnagyobb adótartozással, jogkövetkezményekkel együtt 2,59 milliárd forinttal a soproni székhelyű Master-Copy Kereskedelmi Kft. rendelkezik, amely háromszor is rajta van a listán. A második legnagyobb adós a budapesti MilsecVagyonvédelmi és Szolgáltató Kft., a bírságokat is beleértve 1,93 milliárd forinttal, a harmadik a végelszámolás alatt álló, dunaújvárosi Biotechbuild Kft. 1,15 milliárd forinttal. A magánszemélyek közül két, ugyanabban a budapesti társasházban lakó adós osztozik holtversenyben az első helyen, Wang Sheng Qiang és Chen Wen Min, a jogkövetkezményeket is beleértve egyenként 450,2 millió forinttal.