Rogán: Túl gyengék a szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Jövőre tisztán egykulcsos lesz a személyi jövedelemadózás, addig viszont az állam beavatkozik a béremelési rendszerbe - magyarázta Rogán Antal. A gazdasági bizottság továbbengedte a cégek 21 milliárdos kompenzálását.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság elnöke szerint nem lenne szükség az állami beavatkozásra a bérkompenzáció esetében, ha erősebb lenne a szakszervezeti világ. Elmondta azt is, hogy 2013-tól már egy valóban tiszta, arányos személyi jövedelemadó-rendszer fog működni, addig viszont a kormánynak be kell avatkoznia a bérpolitikába.

Szavai arra utalnak, hogy a kormány jövőre nem tervezi kompenzálni a cégeket. Ez a vállalkozói szféra számára azért jelenthet gondot, mert ha fennmaradnak a béremelés elmaradása miatti szankciók, akkor az adóátalakítás miatt jövőre már csak a büntetés maradna, az adókedvezmény eltűnne. Így magasabb bérszintet kellene kigazdálkodniuk, mint tavaly.

Rogán Antal igazságos lépésnek nevezte, hogy az idén a bérkompenzációt úgy finanszírozzák, hogy a magasabb jövedelműek egyfajta pluszadó befizetésén keresztül (félszuperbruttó meghagyása) finanszírozzák az alacsonyabb jövedelműek bérkompenzációját. Jövőre az átlagkereset felettieknél is eltűnik a félszuperbruttó, amely az idén még körülbelül 4 százalékos többletterhet jelentett számukra az átlagbér alattiakhoz képest.

A gazdasági és informatikai bizottság 22 igen és 4 tartózkodás mellett támogatta hétfői ülésén a bérkompenzáció második lépéséről szóló kormányzati módosító javaslatot. Az első lépcső a béremelés miatti költségek állami átvállalása 5 százalék fölött, a második egy pályázat azon cégeknek, amelyek ezt sem tudnák kigazdálkodni. Erre 21 milliárd forintot akar átcsoportosítani a kormány.