Hiába ül a tárgyalóasztalnál Orbán

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint nem a magyar kabineten múlik a tárgyalások megkezdése, az IMF mégis a kormányra vár. Fellegi Tamás a jövő héten találkozik az IMF magyarországi missziójának vezetőjével.
Vágólapra másolva!

Bár csütörtökön Orbán Viktor arról beszélt, hogy a tárgyalóasztal mellett ülve várja az IMF-delegációt, hogy megkezdődhesennek a tárgyalások, az IMF pénteki sajtótájékoztatóján mégis az hangzott el, hogy a magyar kormánynak kell megtennie a következő lépést.

Gerry Rice, a szervezet külső kapcsolatokért felelős igazgatója más témák mellett Magyarországról is beszélt pénteki sajtótájékoztatóján, és a Magyarországgal lefolytatandó tárgyalásokkal kapcsolatban megemlítette, hogy a konkrétumok megtárgyalása előtt az IMF szeretné, ha Magyarország elkötelezettséget mutatna az IMF által megfogalmazott irányelvek betartására. Rice szerint ilyen például a jegybanktörvénnyel kapcsolatban megfogalmazott aggályok, de korábban az IMF egyértelművé tette, hogy az Európai Bizottság feltételeit kell teljesíteni a tárgyalások megkezdése előtt.

Az EB a jegybank függetlenségének garantálását és a bírók korai nyugdíjazásának visszavonását állította feltételként. A kormány szerda este nyilvánosságra hozta, hogy a jegybanktörvény módosításának a tervét, de a Magyar Nemzeti Bank elnökének esküje és fizetése továbbra is a vitás pontok között van.

"Szamárság, hogy nem is akarunk megállapodni" - mondta még tegnap Orbán Viktor az IMF-EU-tárgyalások alakulásáról - a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén. "Két hónapja ott ülök a tárgyalóasztalnál, csak nem jönnek", ez a baj - jelentette ki a miniszterelnök.

Rice arról is beszélt, hogy Fellegi Tamás az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a jövő héten tárgyalásokat folytat majd a szervezet magyar missziójával. Mint Rice mondta, nem konkrét ügyekről fognak tárgyalni, hanem szélesebb körű megbeszélésre számítanak.