Vágólapra másolva!
Három írásban is foglalkozik pénteken Magyarországgal a Financial Times. A brit üzleti napilap két blogja a kormányfő lépéseit elemzi, az utóbbi napok engedékenyebb hangvételének okát, illetve lehetséges hatásait taglalja. A lap úgy tudja, az Európai Parlament zöld, liberális és szocialista képviselői fenntartják kifogásaikat Magyarországgal szemben.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktorról ír pénteken a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja, a Beyondbrics. Az "Orbán megalázkodik" címet viselő írás a péntek reggeli kormányfői interjúból azt szűrte le, hogy újabb egyezkedésre nyitott hangok jönnek Budapestről. Ezek segíthetnek meggyőzni a szkeptikusokat arról, hogy Orbán komolyan gondolja, engedményeket tenne az EU-nak és az IMF-nek - teszik hozzá. Azt is kiemelik, hogy a Brüsszel számára egyik legfontosabb kérdésről, a jegybanktörvényről is nyilatkozott a magyar kormányfő, mégpedig azt, hogy letesznek azokról a tervekről, amelyek a központi bank és a pénzügyi felügyelet összevonásáról szóltak.

Magyarország gondjainak Orbán Viktor miniszterelnök szerdai Európai Parlamenti szereplése után koránt sincs vége - írja egy másik, a brüsszeli eseményeket feldolgozó blogjában a Financial Times. Ezt a szerző, Peter Spiegel szerint egyrészt az mutatja, hogy az Európai Bizottság továbbra is ellenáll a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi segítségadásnak addig, amíg az általa kifogásolt jogszabályokat nem módosítják.

Másrészt arra hívja fel a figyelmet, hogy a Benelux államok váratlanul azt kérték, hogy a 27 ország külügyminisztereinek pénteki brüsszeli találkozóján tárgyaljanak Magyarországról. Mindezt aznap, amikor Fellegi Tamás, a pénzügyi tárgyalások folytatásával megbízott tárca nélküli miniszter találkozik Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével.

A blog szerzője szerint bár még nem döntöttek a három ország felvetéséről, annak felbukkanása mutatja, hogy a magyar kérdés egyre forróbb. A pénteken ülésező Általános Ügyek Tanácsának napirendjén általában az unió fejlődése, jövője szempontjából lényeges kérdések szerepelnek, üléseit havonta tartja.

A Financial Times arról is ír egy másik cikkében, hogy az Európai Parlament centrista és baloldali képviselőcsoportjai (akik együtt többségben vannak) fenntartják javaslatukat, hogy az EU ítélje el az úgynevezett 7. cikkely értelmében a magyar kormányt az emberi jogok megsértéséért.

Hugo Brady, az Európai reformközpont szakértője szerint nagyon valószínűtlen, hogy a tagállamok teljesítik az Európai Parlamentnek azt a kérését, hogy büntessék meg Budapestet. "Olyan eszköz ez, amely a megfélemlítést szolgálja, de sohasem alkalmazták" - írja a lap.