Rekordszezont zárt a kaposvári cukorgyár

Vágólapra másolva!
Az elmúlt közel négy hónapban a braziliai nyers nádcukor feldolgozásával együtt összesen több mint 120 ezer tonna cukrot állítottak elő a Magyar Cukor üzemében. A teljes mennyiség kilencvenöt százaléka a magyar piacra kerül, amely a teljes hazai fogyasztás negyven százalékát fedezi.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a cukorkampány hétfőn a Magyar Cukor (MC) Zrt. kaposvári gyárában; az ország egyetlen cukorgyárában 116 nap alatt 123 ezer tonna cukor készült.

Hájos László, a cég vezérigazgató-helyettese közölte, 20 ezer tonna cukorrépát dolgoztak fel és rekordmennyiségű cukrot állítottak elő. Hozzátette, a múlt évben újdonság volt, hogy a nyáron - mintegy száz év után ismét - nyers nádcukrot is feldolgoztak, a 20 ezer tonnányi alapanyag Brazíliából érkezett. A kaposvári gyárban répából készült cukorból az Európai Unió által előírt kvótának megfelelő 105 ezer tonnán felül - egyedi utólagos átminősítéssel - további 10 800 tonna kerül hazai piacra, ami az éves fogyasztás csaknem 40 százalékát teszi ki.

A társaság nyáron azért döntött úgy, hogy Baziliából importált nyers nádcukrot dolgoz fel, mert nem tudták kiszolgálni a vevőket a hazai cukorrépa őszi betakarításáig. Szeles Zoltán, a kaposvári gyár operatív igazgatója akkor azt mondta, gazdasági szempontból ez nekik "nullás üzlet", a piac megtartása és fenntartása a céljuk. A nádcukorból készült termék fogyasztói ára a cukorrépából készült cukoréhoz hasonló lesz.