Több mint két éve nem volt ilyen magas a magyar államkötvények hozama

Vágólapra másolva!
A magyar állampapírok másodlagos piacán tovább emelkedtek a hozamok, melynek következtében a 10 éves államkötvény hozama átlépte a 10 százalékos szintet - írja a Portfolio.hu. Legutóbb 2009 nyarán volt erre példa.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ hétfő késő délután megjelent referenciaadatai szerint szinte minden lejáraton emelkedtek az állampapírhozamok. A 3 éves kötvény hozama 36 bázisponttal, az 5 éves állampapír hozama 26 bázisponttal került feljebb a pénteki szintekhez képest. A 10 éves államkötvény referenciahozam 10,04 százalék a legfrissebb adatok alapján, ami 29 bázispontos emelkedést jelent a múlt hét óta - írja a Portfolio.hu. A kötvénypiaci hozamok mutatják, hogy az állam milyen áron tud forrást bevonni: ha magas a hozam, az azt jelenti, hogy drágán kap csak hitelt az állam.

Az oldalnak nyilatkozó állampapír-piaci kereskedő azt mondta, hogy a főbb nemzetközi piacok (így például London) ma zárva tartanak, ezért minimális az érdeklődés és a forgalom az állampapírok másodpiacán. Csak a tőzsdén volt néhány kötés, de 10 százalék feletti nem volt - tette hozzá, utalva arra, hogy a referenciaadatok a kétoldali piaci árjegyzés közepét, átlagát mutatják. Ezért lehetséges, hogy az ÁKK adatai szerint 10 százalék felett van a 10 éves kötvény hozama.

A magyar állampapírok hozama rég nem látott magasságba emelkedett (és ezzel párhuzamosan látványosan csökkent az árfolyamuk), legutóbb ugyanis 2009 júniusában-júliusában jártak ezeken a szinteken - írja a gazdasági portál.