Fellegi a jövő szerdán tárgyal az IMF képviselőivel

Vágólapra másolva!
Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter január 11-én találkozik Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap vezetőivel annak érdekében, hogy előkészítsék a Magyarország hitelkeretéről szóló hivatalos tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter január 11-én utazik Washingtonba, hogy informális egyeztetéseket folytasson a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - írta hétfőn délelőtt az Index.hu a miniszter sajtóosztályára hivatkozva.

Ez előtt - december 30-án - Fellegi sajtóirodája közölte, hogy a magyar delegáció a hivatalos tárgyalások tartalmát érintő bármely álláspontot kizárólag a tárgyaló felek között kívánja megvitatni és lefolytatni, a miniszter ezért találkozik január első felében Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországért felelős szakembereivel, Christine Lagarde vezérigazgatóval, valamint az igazgatóság más tagjaival.

Egy nappal korábban Christoph Rosenberg, az IMF magyarországi delegációvezetője a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, ha a magyar kormány valóban érdekelt a hitelprogram előkészítéséről szóló tárgyalások folytatásában, akkor ezt az akaratát megfelelő módon demonstrálnia is kell a kulcsfontosságú gazdaságpolitikai területeken. A delegációvezető ezzel a jegybanktörvényre és a stabilitási törvényre utalt, amelyből az utóbbit már elfogadta a parlament, az MNB átalakítását pedig pénteken szavazta meg. Rosenberg akkor azt is közölte, a tárgyalások nem folytatódhatnak addig, amíg a kormány nem jelzi, hogy a szigorú felügyelettel járó készenléti hitelprogramot szeretné igénybe venni.

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság delegációja december 15-én idő előtt hazautazott, mivel a kormány nem volt hajlandó felfüggeszteni a két törvény tárgyalását. José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke személyes hangvételű levélben fordult később Orbán Viktorhoz, amelyben határozottan a két törvény visszavonására szólította fel a kormányfőt, aki azonban válaszlevelében elutasította a kérést. Az IMF-EU-megállapodás nélkül azonban Magyarország veszélyes helyzetbe kerülne, könnyen pénz nélkül maradhatna.