Csődben van a legnagyobb német drogérialánc

Vágólapra másolva!
Csődeljárás vár a Németországban piacvezető Schlecker kozmetikumforgalmazó vállalatra - írta belső céges forrásokra hivatkozva a DPA hírügynökség. A cég a múlt év elején vonult ki Magyarországról.
Vágólapra másolva!

A Schlecker már évek óta veszteséges a kozmetikai cikkek piacán dúló erős verseny miatt. Értékesítési árbevétele 2010-ben 650 millió euróval, 6,55 milliárd euróra csökkent, és az előzetes adatok szerint a forgalom 2011-ben is visszaesett.

A csődeljárás alatt a vállalat folytatja üzleti tevékenységét. Az eljárás célja az üzlethálózat és az alkalmazottak nagy részének megtartása. A Schlecker 2011 végén 30 ezer alkalmazottat foglalkoztatott Németországban és 17 ezret külföldön.

Az ehingeni vállalat nemrégiben jelentette be, hogy több száz veszteséges és "a legjobb akarattal is hosszú távon kilátástalan" üzletet zár be az idén Németországban. Az üzletlánc Németországban hétezer, külföldön pedig - Ausztriában, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Csehországban, Lengyelországban és Portugáliában - további háromezer üzlettel rendelkezik.

2010 elején még tízezer Schlecker-üzlet volt Németországban, akkor még Magyarországon is voltak boltjai, 12 Budapesten, 10 vidéken. A lánc 2006 elején jelent meg a magyar kiskereskedelemben, 2011 elején azonban kivonult a magyar piacról.

A Schlecker két legnagyobb ellenfele a Drogerie Markt és a Rossmann. Mindkét vállalat növelte forgalmát az utóbbi években, utóbbi az idén 110 új üzlet nyitását tervezi.