Az eurózóna felbomlását várják jövőre a brit jegybank tanácsadói

Vágólapra másolva!
Már 2012-ben megszűnik létezni az eurózóna a mostani összetételében - vélik a brit jegybank tanácsadói. A londoni elemzőházak katasztrófafilmbe illő európai és világgazdasági forgatókönyveket vázoltak fel.
Vágólapra másolva!

Európában jövőre ismét recesszió lesz, és az euróövezet várhatóan megszűnik létezni jelenlegi formájában a brit jegybank tanácsadóinak többsége szerint. A BBC pénteken ismertetett éves felmérésébe 35 olyan brit és külföldi közgazdászt vont be, akik rendszeresen adnak tanácsot a Bank of Englandnek. Közülük 25-en azt jósolták, hogy 2012-ben Európa visszasüllyed a recesszióba.

A válaszadók ötöde számol azzal, hogy a valutaunió mostani, 17 tagországot számláló összetételében megszűnik létezni már 2012-ben, és a felmérés részvevőinek zöme általánosságban is 30-40 százalék közöttire becsülte az euróövezet felbomlásának valószínűségét. Ugyanezt nagy londoni befektetési és elemzőházak is hasonló esélyekkel jósolják, nem egy közülük katasztrófafilmbe illő európai és világgazdasági forgatókönyveket vázolt fel a 2012-es és távlati prognózisaiban.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében 40 százalékosra becsülte az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót és a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

A cég londoni elemzői szerint, ha a valutaunió teljesen összeomlik, a jelenlegi euróövezeti országok GDP-értéke a legutóbbi csúcsszinthez mérve legalább 10 százalékkal zuhanna, de az így számolt visszaesés mértéke elérhetné a 25 százalékot is. Az EIU katasztrófa-forgatókönyve szerint a munkanélküliség a legtöbb eurótagállamban 20 százalék fölé emelkedne, a legsúlyosabban érintett országokban pedig megközelítené az 50 százalékot, és évekbe telne az európai életszínvonal visszatérése a válság előtti szintekre.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics előrejelzése szerint 2012 valószínűleg döntő év lesz a valutaunió számára, és ha a politikusok nem állnak elő a régóta ígért átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet "megszűnik létezni jelenlegi formájában". A ház londoni elemzői közölték: "legalábbis ez idő szerint" ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása. A Capital Economics e forgatókönyve alapján jövőre Görögország távozik, és 2013-ban "további kis tagállamok követik". A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő minapi londoni elemzésében közölte: a december 8-9-i valutauniós válságcsúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása "technikailag és politikailag elérhetetlen". Sir Mervyn King, a Bank of England kormányzója nemrégiben nyíltan kijelentette: a brit jegybanknak "fogalma sincs" arról, hogy az euróválságra milyen megoldás születhet.