Rosszul sült el az állampapír-aukció

Vágólapra másolva!
Az állam fele annyi kölcsönt sem tudott felvenni, mint tervezte, a hír rátett egy lapáttal a forint gyengülésére, az euró már 312 forint fölött is járt.
Vágólapra másolva!

Még a tervezett hitel felét sem tudta felvenni az állam a mai állampapír-aukción. Az Államadósság Kezelő Központ 33 milliárd forintnyi forrást kívánt szerezni a három-, öt- és tízéves állampapírok eladásával, de összességében csupán 15 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el.

A hároméves papírból egyetlen egyet sem adott el az ÁKK, vélhetően azért, mert sokallta a kölcsönért kért kamatot, hozamot.

Az ötéves papír átlaghozama 9,63 százalék lett, ez 0,35 százalékkal magasabb a tegnapi szintnél. A tízéves hozama 9,7 százalékra, 0,32 százalékponttal ugrott.

Az emelkedő, illetve magas hozamok kialakulásában szerepet játszhatott az IMF-től tegnap érkezett hír. A tárgyalódelegáció vezetője azt jelezte, hogy Magyarországnak egyértelműen demonstrálnia kell együttműködési szándékát ahhoz, hogy egyáltalán elkezdődjenek a hivatalos tárgyalások egy esetleges hitelfelvételről.

A gyenge aukciós adatok ráerősítettek a forint gyengülésére. A tegnap még 306 forint körüli euróárfolyam, az IMF-es intelem után 309-ig szaladt, ma reggel kicsit az alatt is járt a kurzus, de dél után nem sokkal már 312 forint fölé kerültek a jegyzések.