Már most téligumi-hiány van

Szerelők dolgoznak a szombathelyi Magyar Gumiszerviz műhelyben
Vágólapra másolva!
A növekvő globális kereslet és a gyenge forint is oka lehet annak, hogy az idei szezonban valószínűleg nem lesz elég téli gumi a magyarországi kereskedésekben. Bizonyos abroncsméretekből már most hiány van, és utánpótlás nem várható. Emiatt az árak emelkedésére lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Téligumi-hiány lesz Magyarországon a most kezdődő szezonban - tudta meg az [origo] az egyik, a neve elhallgatását kérő piaci szereplő képviselőjétől, aki azzal magyarázta a jelenséget, hogy a nagykereskedők a gyenge forint miatt inkább külföldre adják el a meglévő készleteiket.

Az általunk megkérdezett kereskedők és gumiszervizek megerősítették, hogy bizonyos méretű abroncsokból már most hiány van - holott a legtöbben még nem szereltették át a téli garnitúrát az autójukra, az újat vásárlók rohamára még ezután lehet számítani.

A nagykereskedők szerint ugyanakkor az a probléma, hogy a gyártók nem gyártanak elég abroncsot a korábbi telekhez képest növekvő európai kereslet kielégítésére. Romániában éppen novembertől lesz kötelező a téli gumi használata, és várhatóan többet kell szállítani Angliába, Olaszországba is - ezekben az országokban eddig nem volt divat a téli abroncs használata, de a legutóbbi tél óta nő a kereslet.

"Sajnos a gyártók nem reagálnak arra, hogy milyen ütemben változik a világkereslet, tavaly például a kínai piac is nagyot nőtt. Korlátlan készletek nem állnak rendelkezésre, ezért ha idehaza nem csökken jelentősen a kereslet eddigi mértéke, akkor gondok lesznek" - mondta kérdésünkre Csákiné Hegedűs Rita, az egyik legnagyobb gumiabroncs-nagykereskedő, a Marso Kft. marketingvezetője.

Ugyancsak megerősítette a téligumi-hiányt a szintén nagykereskedelemmel foglalkozó, kilenc saját tulajdonú üzlettel is rendelkező Abroncs Kereskedőház Kft. ügyvezető igazgatója, Penziás Gábor. Szerinte a válság miatt alakult ki a helyzet, hiszen a visszaeső autóértékesítés miatt az abroncsgyártók is csökkentették a kapacitásukat. "Az autóeladások azóta külföldön ismét beindultak, az abroncsgyártók azonban nem tudnak ilyen gyorsan reagálni. A téligumi-igény is növekszik, ezért Európa-szerte gondot jelent a hiány" - magyarázta Penziás Gábor, hozzátéve, hogy ez már tavaly is probléma volt.

"Egyre nagyobb gondot jelent, hogy nincs elég abroncs, és már nem is tudunk rendelni, hiszen a gyárak ilyenkor már átállnak a nyári gumi gyártására. Már szállítási határidőt sem mondanak, egyszerűen nincs abroncs. Jelenleg azokból a méretekből van készletünk, amelyekből még áprilisban nagyobb mennyiséget rendeltünk. A terepjáró-, a kisteherautó- és a 18 colnál nagyobb méretekből azonban már hiány van, és ez automatikusan felviszi az árakat: akinek ezekből a méretekből van még, az drágán adja" - mondta érdeklődésünkre Orosz Gábor, a Zengő gumiszerviz-hálózat egyik üzletének vezetője.