Egyik vevője vitte csődbe a milliárdos mezőgazdasági kereskedőt

Vágólapra másolva!
Egyik vevőjének hétszázmillió forintos tartozása miatt indult felszámolási eljárás a rendszerváltás óta működő, tízmilliárdos forgalmú, elsősorban növényvédőszerek, továbbá műtrágyák, vetőmagok és termények kereskedelmével foglalkozó Sziget-Chem Kft. ellen. A cégnek tavaly még több mint 120 millió forint adózott eredménye volt, a felügyelőbizottságban egy korábbi agrárminiszter is ült.
Vágólapra másolva!

A céget az vitte csődbe, hogy a legnagyobb vevője nem tudta fizetni a számláit - mondta a Gazdaság.hu hírügynökségnek Kósa László, a Sziget-Chem ügyvezetője és egyben résztulajdonosa. A csődvédelmi időszak alatt próbáltak megegyezni a bankokkal és egyéb hitelezőikkel, ez azonban sikertelen volt, így a Zala Megyei Bíróság június végén elrendelte a cég felszámolását - tette hozzá Kósa.

A társaság 2010-es beszámolója szerint tavaly 9,4 milliárd forintos bevétel mellett 776 milliós veszteségük volt, amit az eredménykimutatás szerint a vevőkövetelésekre elszámolt értékvesztések jelentős, több mint 800 millió forintos növekedése okozott. A könyvvizsgálói jelentés szerint a beszámolóban további hétszázmillió forint értékben olyan vevőkövetelést mutattak ki, amelynek behajthatósága megkérdőjelezhető, de a követelés értékének helyességéről nem sikerült megfelelő és elegendő könyvvizsgálati bizonyítékot szerezni.

A Sziget-Chem 2009-ben még 10,1 milliárdos árbevétel mellett 122,5 milliós adózott eredményt ért el. A közel 250 milliós jegyzett tőkéjű cég több mint húsz éve alakult. A cég felügyelőbizottsági tagjai között szerepelt többször Gráf József volt vidékfejlesztési miniszter és fia is. Gráf 2005-ös miniszteri kinevezése után megszűnt a felügyelőbizottsági tagsága. Fia 2007-től lett felügyelőbizottsági tag a Sziget-Chem Kft-ben, és a választások után ismét Gráf József váltotta.