Félmillió forintra büntette a PSZÁF az ügyfelét megfélemlítő Intrum Justitia Zrt.-t

Vágólapra másolva!
A havi törlesztőrészletet akarta beszedni a pénzügyi vállalkozás úgy, hogy késve fizetés esetére rendőrségi büntetőeljárással fenyegette ügyfelét.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fogyasztóvédelmi eljárása során 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte az Intrum Justitia Zrt.-t, mivel az az ügyfeleknek küldött fizetési felszólításaiban agresszívan, a fogyasztókat megfélemlítve, megtévesztő módon járt el.

Megfélemlítő levelet írt a cég az ügyfelének

A PSZÁF ügyfélbejelentés alapján kezdett vizsgálatot az Intrum Justitia Zrt.-nél, mivel a cég egy tavaly februári fizetési felszólításában büntető feljelentés megtételét helyezte kilátásba, ha az ügyfél a fennálló tartozásának kiegyenlítését a levélben megadott határidőig nem teljesíti.

Az Intrum Justitia ügyfélnek küldött levele - amely már tárgyában nevesítve is "Értesítés rendőrségi bejelentésről" - így fogalmaz: "a ... bank Zrt. -nél kötött szerződésből fennálló, mai napig ki nem egyenlített ...Ft-os tartozás miatt az illetékes rendőrkapitányságon bejelentést fogunk tenni. ...Amennyiben az eljárás nyomozati szakba kerül, és bizonyításra kerül, vagy az ügy körülményeiből feltételezhető, hogy a hitelszerződés megkötésekor nem az arra illetékes személy járt el, vagy a hitel felvevője a hitel igénybevételekor már tudomással bírt arról, hogy a hitel visszafizetésére reális esélye nincsen ...úgy a büntetőeljárás lefolytatásával a csalás bűncselekménye megállapításra kerülhet. Abban az esetben, ha a jelzett összeg 15 napon belül az ügyiratszámra való hivatkozással beérkezik az alábbi bankszámlaszámunkra, akkor a bejelentéstől eltekintünk."

Agresszív volt, nyomást gyakorolt az Intrum Justitia

A PSZÁF szerint a pénzügyi vállalkozás súlyosan jogellenesen járt el. A PSZÁF úgy találta, hogy az Intrum Justitia ugyan feltételes módban fogalmazza meg, hogy az ügyféllel szemben büntetőeljárás lefolytatásának lehet helye, azonban összességében így is azt a hatást kelti, hogy az ügyféllel szemben a rendőrhatóság felléphet a követelés megfizetésének elmulasztása miatt. A felszólítás alkalmas arra, hogy a késedelmes ügyfélben azt a képzetet keltse, hogy a tartozás megfizetésének elmulasztása miatt vele szemben bűncselekmény elkövetését állapíthatják meg - írja a pénzügyi felügyelet a közleményében.

Az ügyfél mindezt fenyegetésként élhette meg, így az adott helyzetben nem is mérhette fel az általa igénybe vehető jogorvoslatok körét, s azok igénybe vételétől tartózkodhatott. Az Intrum Justitia felszólítása - annak erősen félelemkeltő jellege miatt - alkalmas volt arra, hogy a fogyasztót az általa esetlegesen meghozható intézkedések megtételétől eltérítse, magatartási szabadságában korlátozza.

A pénzügyi szervezet tehát a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény által tiltott agresszív kereskedelmi gyakorlatot folytatott az ügyféllel való kommunikációjában. A fogyasztó ügyleti döntése torzítása érdekében nyomásgyakorlással élt, amellyel a fogyasztói döntési folyamat súlyos megzavarására alkalmas magatartást tanúsított. A jogsértésre való tekintettel a PSZÁF ötszázezer forint bírságot szabott ki a pénzügyi szervezetre, és eltiltotta a jogsértő magatartás folytatásától.