Az euró megbízhatóságát bizonygatja az Európai Központi Bank elnöke

Vágólapra másolva!
Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke védelmébe vette az eurót és figyelmeztetett arra, hogy vannak országok, amelyeknek növekszik az államháztartási hiánya.
Vágólapra másolva!

"Az euró stabil és megbízható valuta" - mondta vasárnap a németországi Kielben az Európai Központi Bank (EKB) elnöke. Jean-Claude Trichet azután beszélt erről, hogy a tekintélyes kieli IfW gazdaságkutató intézet közgazdasági díjjal tüntette ki.

Trichet közölte: Az EKB immáron 12 éve biztosítja az árstabilitást az euroövezetben, miután az infláció - kisebb-nagyobb kilengésektől eltekintve - tartósan nem ment a bank által kitűzött 2 százalékos célszám fölé. A bankelnök viszont figyelmeztetett arra, hogy vannak országok, amelyeknél növekszik a finanszírozási hiány az államháztartásban.

Az euró veszített értékéből a héten, a svájci frankhoz mért árfolyama csütörtökön soha nem látott szintre süllyedt Görögország adósságválsága miatt. A nemzetközi befektetők számára már nem az a kérdés, hogy előbb-utóbb csődbe megy-e Görögország, hanem hogy mennyire súlyos következményekkel járhat az eurózónában eddig példátlan esemény. (Az eurózóna pénzügyi problémáiról és a görög adósságválságról itt olvashat részletesen.)