Közel 500 milliárddal nő a hiány a Mol-pakett megvásárlása miatt

Vágólapra másolva!
Módosítja a kormány az idei költségvetési törvényt. Az ár fix 1,88 milliárd euró, ha a forint gyengébb lesz a tranzakció zárásakor 265 forintos euróárfolyamnál, akkor 500 milliárd forintnál is többe kerül a pakett.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a kormány az idei költségvetési törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot a parlamentnek. A rövid, az indokolással együtt mindösszesen háromoldalas módosításra a Mol-részvények megvásárlása miatt van szükség.

Május végén jelentette be Orbán Viktor kormányfő, hogy a magyar állam megveszi a Mol 21,2 százalékos részvényhányadát az orosz Szurgutnyeftyegaztól. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő veszi meg ténylegesen a pakettet, ehhez azonban parlamenti felhatalmazás kell, ezt szolgálja a mostani törvénymódosítási javaslat.

Az oroszok 1,88 milliárd eurót kapnak a Mol-részesedésükért cserébe, ebben állapodtak meg Orbánékkal. A most benyújtott javaslat 498 milliárd forintot tartalmaz, ez 265 forintos euró-forint árfolyammal számolva adja ki az 1,88 milliárd eurós vételárat. A dokumentum viszont úgy fogalmaz, hogy ha az árfolyam változik az augusztus végéig lezárandó tranzakcióig, akkor a forintban mért vételár 498 milliárdnál több is, meg kevesebb is lehet. Ha több lesz, annyival többet kell fizetni az oroszoknak, ha kevesebb, annyival több marad az államkasszában.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egy most meg nem nevezett pénzintézetnél euróbankszámlát nyit, arról fizeti majd ki az orosz céget.

A Mol-ügylet az államháztartási kiadásokat megnöveli, így korrigálni kell a kiadási főösszeget és a hiányelőirányzatot is. Így, ha a parlament elfogadja a kormány előterjesztését, úgy a pénzforgalmi hiánycél az eddigi 687 milliárddal szemben 1184 milliárdra tolódik fel.

A kormány azt kommunikálta a bejelentéskor, hogy nem nő a hiány a tranzakció miatt. Ez részben igaz. A magyar módszertan szerint - ahogyan a benyújtott törvényjavaslat is mutatja - emelkedik a hiány. A befektetők számára fontosabb, trükközésre kevésbé alkalmat adó uniós módszertan szerint viszont a költségvetési deficit nem nő, mert az állam készpénzért cserébe részvényvagyont kap, ezzel az állam vagyona nem változik, csak annak formája.

A részvények vételárának ellenértékét a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott hitel fel nem használt része fedezei. A közel 500 milliárd forintot a kormány a Magyar Nemzeti Banknál tartja, várhatóan innen fogják a kiválasztott banki számlájára utalni az eurómilliárdokat.