Háromról hat hónapra nő a próbaidő egy munkaügyi törvénycsomag alapján

Vágólapra másolva!
Negyvennégy órát lehet majd dolgoztatni negyvenórányi bérért olyan átmeneti időszakban, amikor a leállás miatt kiesett munkaidőt kell pótolni. Ezt is tartalmazza az a törvénycsomag, amelyet pénteken nyújtott be a kormány a parlamentnek. Szerepel még benne többek közt az is, hogy az eddigi három helyett hat hónapos próbaidőt írhatnak elő a munkáltatók.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a munkaügyi módosítócsomagot, amely több ponton is megváltoztatja a munka törvénykönyvét (Mt.), így például a heti munkaidőt, a próbaidőt, valamint a szabadság kiadását.

"Az egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról" című, az Országgyűlés honlapján megtalálható törvényjavaslatból kiderül: véglegesítenék azt a - válság miatt eredetileg csak az idei év végéig hatályban lévő - szabályt, amely szerint a rendes munkaidő mértékének átmeneti csökkentése miatt fel nem használt munkaórák hosszabb időre átcsoportosíthatók úgy, hogy később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak, heti 40 órára járó bérért.

A törvényjavaslat indoklása szerint a munkavállalókat védő garanciákat is tartalmaz a törvénycsomag annak érdekében, hogy ez a lehetőség csak kivételesen álljon fenn. Ilyen garancia például, hogy a hosszabb munkaidőre legfeljebb egy év álljon rendelkezésre, illetve a munkaidő túllépése esetén háromszoros bér járjon.

A kormány tervei szerint a közszférában alkalmazott megoldáshoz hasonlóan akár 6 hónapos próbaidőt is kiköthetne a munkaadó, de csak akkor, ha erre a munkáltatónál hatályos kollektív szerződés felhatalmazást ad. A szabadságot a módosító javaslat szerint kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet majd kiadni.

A kormány a törvény sürgős tárgyalását kezdeményezte, a Mt.-t érintő módosítások a tervek szerint július elsején lépnének hatályba.