Több mint tíz éve nem épült olyan kevés lakás, mint 2010-ben

Vágólapra másolva!
A KSH szerint a mérések kezdete óta soha nem adtak ki olyan kevés építési engedélyt Magyarországon, mint 2010-ben, és új lakásokból is alig 21 ezret adtak át. Szakértők szerint a fizetőképes kereslet hiánya, a hitelhez jutás nehézsége és az építési telkek magas ára miatt idén sem várható jelentős javulás.
Vágólapra másolva!

Tavaly 20 823 új lakás épült Magyarországon, ami 35 százalékkal kevesebb az előző évesnél. Lakásépítési engedélyből kicsivel több, mint 17 ezret adtak ki tavaly a hivatalok, ami 40 százalékos visszaesését jelent - közölte legfrissebb adatait a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH szerint legutoljára az 1990-es évek végén volt ennyire alacsony az új lakásépítések száma, miközben az építési engedélyek kiadása olyan alacsony szintre esett vissza, amilyenre korábban még soha nem volt példa. Ez 2011-re is a lakásépítések számának további csökkenését valószínűsíti - teszik hozzá.

Farkas János, a KSH főosztályvezetője az [origo] kérdésére elmondta, hogy a rendszerváltás óta készítenek statisztikákat a lakásépítési engedélyek számának alakulásáról, így az engedélyek kiadására vonatkozó mélypontot attól az időponttól számolják. Hozzátette azonban, hogy emlékei szerint a 70-es évek közepe óta a tavalyi adat az eddigi legalacsonyabb, hiszen akkoriban évi 40-70 ezer lakás épült.

Tavaly Budapesten esett vissza a legnagyobb mértékben a használatba vett lakások száma, mintegy negyven százalékkal. De Somogy és Bács-Kiskun kivételével minden régióban és megyében kisebb volt ez a szám, mint az előző évben.

Az új lakásépítési engedélyeket tekintve ugyan Budapesten is van némi visszaesés (13 százalék), itt 2010 első félévében még enyhe növekedést, illetve stagnálást figyelt meg a KSH. Így egyelőre csak a fővárosról mondható el, hogy a lakásépítések csökkenése valószínűleg nem lesz olyan nagymértékű, mint az ország többi részén, ahol feleannyi építési engedélyt adtak ki.

Az építtetői kör a korábbiakhoz képest nem változott, fele-fele arányban oszlik meg a lakosság és a vállalkozások között, míg az önkormányzatok szerepvállalása továbbra is jelentéktelen. Az új lakások valamivel több, mint felét értékesítési céllal építették.

Nagyobb lakások, kisebb üdülők

Az új lakóépületben létesült lakások 46 százaléka családi házban, 38 százaléka többszintes, többlakásos épületben, 10 százaléka lakóparkban épült. Az új lakások átlagos alapterülete 92 négyzetméter volt, 3 négyzetméterrel nagyobb, mint 2009-ben. Tavaly 806 üdülőt építettek Magyarországon, és közel ugyanennyire adtak ki építési engedélyt. Az új üdülők átlagos alapterülete 77 négyzetméter.

"Szinte teljesen leállt a piaci lakásépítés Magyarországon, a fizetőképes kereslet hiánya, a hitelhez jutás nehézkessége és az építési telkek magas ára miatt a 2011-es év sem kecsegtet semmi jóval" - mondta az MTI-nek a KSH adatait kommentálva Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke.