Máshogy látja a kormány és az MNB alelnöke a jegybanktörvény módosítását

Magyar Nemzeti Bank, MNB, alapkamat
Vágólapra másolva!
A nemzetgzdasági államtitkár szerint a jegybanktörvény módosítása közelebb viszi Magyarországot az uniós gyakorlathoz, a jegybank alelnöke szerint azonban a Matolcsy György miniszter által jegyzett változtatás nem szolgálja sem a gazdaság stabilitását, sem pedig a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát.
Vágólapra másolva!

"A kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, a tagok választását közelíti az uniós gyakorlat felé" - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfőn az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén. Cséfalvay szerint sürgős az előterjesztés tárgyalása, az érintett tagok megbízatása ugyanis február 28-án lejár. Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a nemzetgazdasági miniszter kikérte a törvényjavaslat elkészítése előtt az Európai Központi Bank véleményét, amely nem emelt kifogást a tervezett módosítás ellen.

A jegybanktörvényhez január közepén nyújtott be módosító javaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A javaslat szerint a monetáris tanács tagjainak kinevezésére, illetve felmentésére az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága tegye meg a javaslatot az országgyűlés számára, szemben az eddigi gyakorlattal, miszerint a tanács tagjait a köztársasági elnök nevezte ki. A miniszter tavaly novemberben jelentette be, hogy a monetáris tanács tagjait a jövőben a parlament gazdasági és informatikai bizottsága jelöli, így a monetáris tanács négy külső tagja mandátumának február végi lejárta után már a parlament dönt az új tagokról.

Király Júlia szerint a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény tervezett módosítása nem járul hozzá a törvény szellemének jobb érvényesüléséhez, nem szolgálja a gazdaság stabilitását és a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát sem. Az MNB alelnöke szintén az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén beszélt, és leszögezte: egy stabil intézményi környezetben működő független nemzeti bank tudja leginkább elősegíteni a monetáris politika hitelességét, biztosítani az árstabilitást, hozzájárulni a gazdaság fenntartható, stabil növekedési pályára kerüléséhez. "A monetáris tanács külsős tagjainak tervezett kiválasztási módja nem visz közelebb e célokhoz" - tette hozzá.