Nem tudnak megegyezni az amerikai megszorításokról

Vágólapra másolva!
Hétfőn a tárgyalások kudarcáról fog beszámolni a washingtoni kongresszusban nyáron megalakított, a hiánycsökkentő intézkedések kidolgozására hivatott költségvetési bizottság - írta vasárnap a Reuters hírügynökség internetes oldala törvényhozási forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A 12 tagú bizottságot azután hozták létre a szenátusban többségben lévő demokraták és a képviselőházban többséget adó republikánusok, hogy a két párt hónapokig tartó vita után csak az utolsó pillanatban tudott megegyezni az Egyesült Államok törvényben rögzített adósságplafonjának megemeléséről.

Ha az emelés akkor elmarad, az USA kis idő múlva fizetésképtelenné vált volna, mivel nem vehetett volna fel új hiteleket költségvetési hiányának finanszírozására. A végletekig feszített vitának feltehetően szerepe volt abban, hogy az egyik nagy hitelminősítő példátlan módon lerontotta az USA legmagasabb fokozatú adósosztályzatát.

A szuperbizottság célja, hogy alku szülessen arról, milyen takarékossági intézkedésekkel állítsák meg az amerikai adósság tovább növekedését. (Az adósság nagysága éppen pénteken érte el a 15 ezer milliárd dollárt.) Eddig is lehetett sejteni, hogy ez nagyon nehéz lesz, mert egymás elképzelései közül a republikánusok az adóemelést, a demokraták pedig a szociális programok megnyirbálását elfogadhatatlannak tartják.

Ha a bizottság a határidőig mégsem áll elő ajánlatokkal, automatikusan életbe lépnek a korábban meghatározott költségvetési csökkentések, melyek főként a védelmi és a szociális programokat érintik. Előbbiek a republikánusoknak, utóbbiak a demokratáknak különösen fontosak.