Kipukkadt az aranylufi

arany, gold, aranyrúd, aranytömb,
Vágólapra másolva!
Jelentősen esett az arany árfolyama szeptember eleje óta, hétfőn már 1600 dollár alá süllyedt az unciánkénti árfolyam, pedig a hónap elején a 2000 dollárt közelítette a nemesfém jegyzése. Az esés mögött a spekulatív vásárlások lezárása áll, egy külföldi elemző szerint az arany árfolyama épp beáll a normális szintre, majd újra emelkedésbe kezdhet.
Vágólapra másolva!

Szeptember eleje óta több mint háromszáz dollárt esett az arany unciánkénti árfolyama, amivel lezárult a július óta tartó, ennél is nagyobb mértékű emelkedési időszak. Az arany unciánként 1600 dollár körüli árfolyamon mozgott hétfőn, pedig szeptember elején még nem volt elképzelhetetlen a 2000 dolláros szint elérése sem.

"Nem szokásos az ilyen nagymértékű korrekció az arany árfolyamában szeptemberben" - állította Gregus Zsolt, az Aranypiac.hu vezető kereskedője. Elmondása szerint általában tavasszal és ősszel felpattanást tapasztalnak az árfolyamban, a több száz dolláros szeptemberi esés ezért rendkívülinek számít.

Az arany árfolyamesése mögött a befektetési céllal vásárlók nagyarányú kiszállása állhat. Gregus Zsolt szerint sokan realizálják azt a hozamot, amelyet elértek a július óta tartó nagy emelkedésből. Az arany gyors áremelkedése elérte azt a szintet, ahol a befektetők tömegei gondolták úgy, hogy inkább kiszállnak és nem várnak további növekedésre. Július eleje és szeptember eleje között 1500 dollárról 1900 dollár fölé emelkedett az arany unciánkénti ára.

Adósságválság, adósságplafon

Az aranykereskedő szerint a nyári megugrásban az amerikai és európai adósságválságok, és elsősorban az Egyesült Államok leminősítése játszott nagy szerepet. Mivel az arany árát dollárban mérik, az amerikai fizetőeszköz gyengülése az arany árfolyamát emeli. "Erre a vonatra mindenki fel akart szállni" - mondta Gregus Zsolt hozzátéve, hogy az emelkedési várakozás így "önbeteljesítő jóslatként" gyorsította az árfolyam-emelkedést.

Az Aranypiac hétfői elemzésében az áll, hogy a nemesfém piacán csalódást keltett, hogy az amerikai jegybank, a Fed csupán kötvénycsereprogramot hirdetett, nem pedig a dollárkínálat jelentős növelését. Az elmaradt lépés így eladásra sarkallta az aranytulajdonosokat.

"Minden attól függ, hogy milyen a pénzügyi stabilitás Európában" - mondta egy ausztrál közgazdász a Businessweek üzleti hírportálnak. Feltételezése szerint az arany eladásával fedezi sok befektető a veszteségeit, ez nyomhatja le az arany árát. Azonban úgy gondolta, a nemesfém továbbra is kedvelt befektetés marad, ezért később újra emelkedni fog az árfolyama.

Aranyba menekülnek

Amikor a rossz gazdasági hírek, események hatására a kockázatvállalási hajlandóság csökken, akkor a piacok a biztonságosabb eszközök felé fordulnak, mint amilyenek az árupiaci eszközök is. Az aranyat hosszú távon értékálló befektetésként tartják számon a befektetők, ezért alkalmas arra, hogy vásárlásával csökkentsék a kockázataikat.

A gazdasági válság 2008-as indulása előtt az aranyat még unciánként 700-800 dollárért árulták, azóta folyamatosan emelkedett az árfolyama. Az európai adósságválság és a görög államcsőd növekvő valószínűsége nyáron felgyorsította az arany árrobbanását: július elején 1500 dollár volt a nemesfém árfolyama, szeptember elején pedig 1917,9 dolláron tetőzött a Marketwatch adatai szerint.

Az amerikai Árupiaci Határidős Kereskedők Bizottsága a Businessweek szerint azt jelezte, hogy 11 százalékkal csökkent szeptember közepén, egy hét alatt a befektetési alapok és más, árfolyam-emelkedésre játszó szereplők aranyvásárlása. A HSBC nagybank egyik elemzője szerint az emelkedésre játszó spekulatív pozíciók csökkenése a különböző nemesfémeknél azt jelentheti, hogy a piac megtisztul a rövid távon emelkedést váróktól. "Ez beállíthatja az arany megfelelő árfolyamát, hogy újra emelkedésnek indulhasson, ha véget ért az eladási hullám" - mondta.