Rendkívüli megbeszélést tartanak a világ vezető nagyhatalmai a válság miatt

Vágólapra másolva!
A világ vezető nagyhatalmainak pénzügyminiszterei telefonon vitatják meg az eurózónaválság és az amerikai gazdaság miatt kialakult helyezetet. Az Európai Központi Bank vasárnap rendkívüli ülést tart, amelyen döntés születhet olasz államkötvények vásárlásáról.
Vágólapra másolva!

Telefonon vitatják meg a világ nagyhatalmainak pénzügyi vezetői, hogy mit lehetne a tenni a jelen pézügyipiaci-gazdasági helyzetben - írja a BBC brit csatorna online oldala. Elemzők szerint a vezetők így akarják megnyugatni a nemzetközi piacokat a hétfő reggeli kereskedés megindulása előtt. Olasz források azt mondták az AFP hírügynökségnek, hogy a G7-ek - az Egyesült Államok, Németország, az Egyesült Királyság, Japán, Franciaország, Kanada és Olaszország - pénzügyminiszterei telefonon vitatták meg a kialakult helyzetet.

A japán kormány hivatalnokai azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy az "normális", hogy a G7 vezetői telefonos konferenciát tartanak, mielőtt az ázsiai piacok hétfőn kinyitnak. Az Európai Központi Bank (EKB) vasárnap rendkívüli ülést tart arról, hogy megkezdjék-e az olasz kötvények felvásárlását.A BBC üzleti szerkesztője szerint a döntés rendkívül nagy jelentőséggel bír majd. Vasárnap a brit miniszterelnök, David Cameron - aki jelenleg épp Olaszországban nyaral - a francia elnökkel tárgyalt telefonon a válságról.

A 2008-as válság óta nem látott eladási hullám alakult ki az amerikai tőzsdéken csütörtökön, és magyar idő szerint péntek reggel az ázsiai piacokon is szabadultak a befektetők az értékpapíroktól. Az amerikai tőzsdéken jegyzett részvények, a New York-i tőzsde irányadó mutatója - pontban számolva - történetének kilencedik legjelentősebb esését produkálta. Magyar idő szerint péntek hajnalban az ázsiai piacokat is elérte az eladási hullám. Hasonló mértékű zuhanásra a válság legrosszabb időszakában, 2008 szeptemberében volt példa.

A befektetők amiatt is aggódnak, hogy az eurózóna adósságválsága eléri Spanyolországot vagy Olaszországot, ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy Görögországhoz hasonlóan a spanyolok vagy az olaszok a magas államadósság miatt kénytelenek lennének leállítani az adósságuk törlesztését. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke azt közölte, hogy a pénzpiaci feszültségek enyhítése érdekében korlátlan hitelt nyújt az európai bankoknak, ez azonban nem nyugtatta meg a befektetőket.

Péntek este a Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő leminősítette az Egyesült Államok hitelosztályzatát az eddigi lehetséges legjobb, AAA minősítésről AA+-ra. A hitelminősítő a politikai bizonytalanságokkal magyarázta a döntését, miután a cég szerint nem látható, hogy a politikai vezetők készen állnának az Egyesült Államok gazdasága súlyos problémáinak megoldására. Az Egyesült Államok történetében ez az első alkalom, hogy elveszíti kiváló hitelminősítését.