Moody's: A devizahitelek miatt kockázatosak a magyar bankok

Vágólapra másolva!
Bár a hazai bankok közül egyedüliként vizsgált OTP Bank dobogós helyen végzett az európai banki stresszteszten, a magyar pénzügyi szektor következő egy-másfél évét továbbra is negatívan ítéli meg a Moody's hitelminősítő. A pénzügyi felügyelet adatai az amerikai hitelminősítő aggodalmait támasztják alá.
Vágólapra másolva!

A magyar bankrendszer besorolási kilátása továbbra is negatív, mivel az eszközállomány minőségének további romlása várható, a jövedelmezőség gyenge marad és a működési környezet változatlanul bizonytalan Magyarországon - írta a Moody's Investors Services hitelminősítő a magyar bankrendszerről szóló jelentésében.

A kedden nyilvánosságra hozott dokumentumban, amely az elkövetkező 12-18 hónap várakozásait tükrözi, a hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar bankrendszert továbbra is a devizaeladósodottság magas, 70 százalékot meghaladó aránya jellemzi, ami magas kockázatokkal jár.

A Moody's szerint további nehézségeket okoz, hogy a gyengélkedő ingatlanpiac, illetve a rosszul teljesítő kis- és középvállalkozások is hitelpiaci kockázatot jelentenek a bankszektorra nézve.

A szervezet jelentésében hangsúlyozza, hogy 2010-ben súlyosan csökkent a bankok nyereségessége, elsősorban a kockázati költségek növekedése, az üzleti volumen zsugorodása, illetve a bankokra kivetett különadó miatt.

A hazai pénzügyi rendszer 2010-ben valóban gyengén teljesített - ezt támasztják alá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének friss adatai. A teljes hitelintézeti szektor az egy évvel korábbinál 87 százalékkal kisebb, 33,9 milliárd forintos nyereséggel zárt, ezen belül pedig a bankok csupán 12,3 milliárddal - a 2009-es 209 milliárd után.

A Világgazdaság szerint a kiábrándító eredmény több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a kormány rendkívüli bankadója, másrészt a makrogazdasági környezet. A lakossági hitelfelvétel továbbra is gyenge, a vállalati szektornál is csak néhány területen mutatkozott javulás.

A Moody's ugyanakkor kiemeli, hogy a legtöbb magyarországi pénzintézet egészséges pénzügyi mutatókkal rendelkező külföldi tulajdonában van, így a korábbiakhoz hasonlóan a jövőben is számítani lehet támogatásukra.

A hitelminősítő a magyarországi bankokra vonatkozó értékelése ellenére a hazai központú és magyar menedzsmenttel rendelkező OTP Bank az Európai Unió által elvégzett második banki stresszteszt alapján jó pénzügyi állapotban van. A teszt szerint a válságnak leginkább ellenálló három bank között van az OTP Európában.